Jamiejeva sladoledna kupa iz ostankov božičnega narastka in sladoleda

Jamiejeva sladoledna kupa iz ostankov božičnega narastka in sladoleda

Opis

Pričujoči recept je v resnici bolj priporočilo, saj bo količina preostalega narastka odvisna od tega, kako ješči so bili vaši gostje za božič. Osebno obožujem božični narastek in se mi skoraj zdi vredno imeti na zalogi še eno celo porcijo, zato da lahko pripravim to po-božično sladico.

Kozico postavimo na srednje močen ogenj in vanjo nadrobimo božični narastek. Z leseno kuhalnico ga malo potlačimo, da se hitreje segreje in malo zapeče. Pražimo 4 do 5 minut in občasno premešamo, da se ne prime. V manjši kozici na šibkem ognju segrejemo brusnično omako z malo svežega ali kuhanega rdečega vina. Premešamo in kuhamo nekaj minut, dokler se ne segreje. Če je omaka preveč trpka, po okusu dodamo žličko ali dve sladkorja. Če ste pripravili moj začinjeni sladkor, ga uporabite, saj bo v kombinaciji z brusnicami prav slasten.

Ko narastek segrejemo in je rahlo hrustljav, omaka pa vroča, polovico narastka razdelimo v štiri kozarce ali skledice. Na vrh dodamo kepico vaniljevega sladoleda, ga prelijemo z vročo brusnično omako in izdatno potresemo z mandljevimi lističi. Preostanek božičnega narastka porazdelimo v kozarce in dodamo še po en sloj sladoleda, brusnične omake in mandljev. Sladoledno kupo za konec okrasimo z malce naribane temne čokolade in postrežemo, preden se sladoled stopi. 

sestavine

Sestavine

  • 200 g ostankov božičnega narastka
  • 6 jedilnih žlic brusnične omake
  • rdeče vino
  • sveže ali kuhano
  • po okusu: 2 čajni žlički sladkorja
  • 500 ml kakovostnega vaniljevega sladoleda
  • pest praženih mandljevih lističev
  • 100 g kakovostne temne čokolade (70 % kakavovih delcev)

Sorodni recepti