Jamiejev božični puran

Purana vzamemo iz hladilnika uro pred kuhanjem, da se segreje na sobno temperaturo. Dobro ga speremo in posušimo s papirnato brisačo ter popivnamo vodo v odprtini. Prelijemo ga z oljčnim oljem, dodamo nekaj ščepcev soli in popra ter vse skupaj vtremo v kožo, tudi v pregibe in razpoke.
Pečico
segrejemo do maksimuma in se lotimo nadeva. V veliko kozico zlijemo nekaj
olivnega olja in na srednje močnem ognju čebulo pražimo približno deset minut
oziroma dokler se ne zmehča. Vmešamo dober ščep soli in popra, muškatni oreh in
žajbljeve liste. Nato pražimo še kako minuto ali dve med mešanjem.
Čebulno mešanico prestavimo v veliko skledo in pustimo, da se popolnoma ohladi.
Ko je ohlajena, dodamo mleto svinjino in drobtine ter z rokami dobro zmešamo.
Ko je temeljito premešano, iz zmesi oblikujemo kepo, jo pokrijemo in hladimo,
dokler ne začnemo z nadevanjem purana.
Na strani, kjer je vrat, potegnemo za kožo, da je vidna odprtina, in v purana nadevamo
približno pol nadeva. Ne smemo ga preveč natlačiti, sicer se počasneje peče. Nato
kožo potegnemo nazaj čez odprtino in jo zataknemo pod purana, da je lepo.
Purana obrnemo in v večjo odprtino nadevamo nekaj manjših koščkov nadeva skupaj
s polovičkami klementine in z vejicami rožmarina. Grobo narezano zelenjavo zložimo
na dno pekača in nanjo položimo purana. Pokrijemo ga z aluminijasto folijo in postavimo
v pečico, v kateri temperaturo takoj spustimo na 180°C/plin 4. Pečemo približno
35 do 40 minut na kilogram. 5-kilogramski puran, ki smo ga uporabili v tem
receptu, se bo pekel okrog 3 do 3,5 ure.
Na vsakih 20 minut preverimo napredek. Da se puran ne bi presušil, ga vsake
toliko prelijemo z omako, ki se nabira na dnu pekača. Po 2,5 ure odstranimo
folijo, da se kožica zlatorumeno hrustljavo zapeče.
Ko čas peke poteče, purana vzamemo iz pečice in v najdebelejši del stegna
zapičimo majhen oster nož. Če je sok, ki izteče, bister in se meso zlahka loči,
je pečen. V nasprotnem primeru pečemo še nekaj časa in nato ponovno preverimo.
Ko je pečen, ga za 30 minut pokrijemo z aluminijasto folijo in nekaj čistimi
kuhinjskimi krpami ter ga pustimo počivati, medtem pa pripravimo zelenjavo in
mesno omako.
sestavine
Priprava
Sorodni recepti
Poglej vseRecepti Annabel Langbein
Pissaladiere
Recepti Ljubomir Stanišić
Lignji s sladkim krompirjem
Recepti Nathan Outlaw
Postrvje klobase z medenim belim fižolom
Recepti Jamie Oliver
POSEBNA DOSA (VEGANSKA)
Recepti Shane Delia
Počasi pečena jagnjetina z jogurtom
Recepti Ljubomir Stanišić
Telečji medaljoni s štirimi vrstami sira
Recepti Ljubomir Stanišić
Ostrige s tatarsko omako
Recepti Adam Liaw
Jagnječji kebab
Recepti Sara La Fountain
Čilijeve testenine s škampi, rikoto in parmezanom
Recepti Nenad Veljković
Fajitas z zelenjavo