Jamiejev božični puran

Jamiejev božični puran

Opis

Purana vzamemo iz hladilnika uro pred kuhanjem, da se segreje na sobno temperaturo. Dobro ga speremo in posušimo s papirnato brisačo ter popivnamo vodo v odprtini. Prelijemo ga z oljčnim oljem, dodamo nekaj ščepcev soli in popra ter vse skupaj vtremo v kožo, tudi v pregibe in razpoke.

Pečico segrejemo do maksimuma in se lotimo nadeva. V veliko kozico zlijemo nekaj olivnega olja in na srednje močnem ognju čebulo pražimo približno deset minut oziroma dokler se ne zmehča. Vmešamo dober ščep soli in popra, muškatni oreh in žajbljeve liste. Nato pražimo še kako minuto ali dve med mešanjem.

Čebulno mešanico prestavimo v veliko skledo in pustimo, da se popolnoma ohladi. Ko je ohlajena, dodamo mleto svinjino in drobtine ter z rokami dobro zmešamo. Ko je temeljito premešano, iz zmesi oblikujemo kepo, jo pokrijemo in hladimo, dokler ne začnemo z nadevanjem purana.

Na strani, kjer je vrat, potegnemo za kožo, da je vidna odprtina, in v purana nadevamo približno pol nadeva. Ne smemo ga preveč natlačiti, sicer se počasneje peče. Nato kožo potegnemo nazaj čez odprtino in jo zataknemo pod purana, da je lepo.

Purana obrnemo in v večjo odprtino nadevamo nekaj manjših koščkov nadeva skupaj s polovičkami klementine in z vejicami rožmarina. Grobo narezano zelenjavo zložimo na dno pekača in nanjo položimo purana. Pokrijemo ga z aluminijasto folijo in postavimo v pečico, v kateri temperaturo takoj spustimo na 180°C/plin 4. Pečemo približno 35 do 40 minut na kilogram. 5-kilogramski puran, ki smo ga uporabili v tem receptu, se bo pekel okrog 3 do 3,5 ure.

Na vsakih 20 minut preverimo napredek. Da se puran ne bi presušil, ga vsake toliko prelijemo z omako, ki se nabira na dnu pekača. Po 2,5 ure odstranimo folijo, da se kožica zlatorumeno hrustljavo zapeče.

Ko čas peke poteče, purana vzamemo iz pečice in v najdebelejši del stegna zapičimo majhen oster nož. Če je sok, ki izteče, bister in se meso zlahka loči, je pečen. V nasprotnem primeru pečemo še nekaj časa in nato ponovno preverimo. Ko je pečen, ga za 30 minut pokrijemo z aluminijasto folijo in nekaj čistimi kuhinjskimi krpami ter ga pustimo počivati, medtem pa pripravimo zelenjavo in mesno omako. 

sestavine

Sorodni recepti