Opis

Jagodni kolač

Priprava

  1. Vse suhe sestavine dajte v mešalnik in zmešajte. Potem dodajte maslo in mešajte, dokler ne izgleda drobtinasto.
  2. Dodajte malo vode in oblikujte kroglo.
  3. Nekajkrat pregnetite in pustite, da testo počiva 1 uro v hladilniku.
  4. Razvaljajte testo na debelino 3 mm, da lahko zapolnite namaščen pekač velikosti 26 cm. Testo nekajkrat prebodite z vilicami. Preko peciva položite papir za peko in obložite z rižem ali fižolom, nato pecivo specite. Pecite 15 minut pri 180 °C. Odstranite fižol/riž in pecite še 5 minut. Pustite, da se ohladi.
  5. Vaniljev strok prerežite in iz njega odstranite semena. Dodajte ga v mleko, katerega zavrete, da se vanilja popolnoma razpusti. Stepite rumenjak in sladkor, da dobite belkasto zmes, nato dodajte škrob in dobro premešajte.
  6. Vzemite vaniljev strok iz mleka in vlijte vrelo mleko v jajčno mešanico. Zmes ponovno dajte v posodo in zavrite ob nenehnem mešanju z leseno kuhalnico. Kremo dajte v posodo in jo prekrijte s plastično folijo (folija se ne sme dotikati kreme). 
  7. Pustite, da se ohladi. Ko je ohlajeno, previdno vmešajte stepeno smetano.

sestavine

Pecivo

  • 200 g navadne moke 
  • 100 g hladnega, narezanega masla
  •  20 g sladkorja za peko 
  • Hladna voda za vezavo
  • Ščepec soli

Krema

  • 500 ml mleka
  • 3 rumenjaki
  • 80 g škroba
  • 1 vaniljev strok
  • 200 ml smetane (stepene)

 

  • 2 košarici (500 g) svežih jagod, brez peclja, oprane in razpolovljene po potrebi
  • 2 jž jagodnega džema ali sadnega želeja

Sorodni recepti