Jagodni copat

Jagodni copat

Opis

Priprava  

 

Slaščičarska krema

Vaniljev strok prerežemo po dolžini in postrgamo sredico. Malce mleka damo na stran, preostalega pa zavremo v kozici z vaniljevimi semeni in polovico sladkorja. Rumenjake pomešamo s prihranjenim hladnim mlekom in preostalim sladkorjem ter umešamo moko. Mešanico vlijemo v kozico in dobro premešamo. Slaščičarsko kremo zavremo in kuhamo na šibkem ognju približno 3 minute. Pokrijemo jo s plastično folijo in pustimo, da se ohladi.

 

Testo

Pečico segrejemo na 180 ºC. V moki naredimo jamico in v njej pomešamo maslo, pecilni prašek, sladkor in jajce. Zamesimo voljno testo. Dodamo polovico slaščičarske kreme. Testo razdelimo v ovalen model na pekaču, obloženem s papirjem za peko. Pečemo okrog 25 minut do zlatorjavega.

 

Lesketajoči sloj

Želatino namočimo v vodi sobne temperature. Limono prepolovimo in iztisnemo sok. Vodo skupaj s sladkorjem in limoninim sokom zavremo, da se sladkor stopi. Lonec odstavimo in med mešanjem dodamo marmelado. Notri stopimo želatino in dobro premešamo. Žele ohladimo do toplote roke.

 

Okras

Smetano stepemo in pomešamo s preostalo slaščičarsko kremo. Kremo razdelimo po dnu copata. Jagode očistimo in jih potisnemo v kremo. Premažemo s lesketajočim slojem. Pred postrežbo potresemo s sladkorjem v prahu.

sestavine

Slaščičarska krema

  • 1 strok vanilije
  • 250 ml mleka
  • 35 g sladkorja
  • 2 rumenjaka
  • 1 žlica moke

Testo

  • 175 g moke
  • 150 g masla
  • 6 g pecilnega praška
  • 145 g sladkorja
  • 0.25 jajca

Lesketajoči sloj

  • 2 lističa želatine
  • 1 limona
  • 100 ml vode
  • 100 g sladkorja
  • 140 g marelične marmelade

Okras

  • 150 ml smetane
  • 500 g jagod

Sorodni recepti