Jagnjetina s koromačevim pirejem

Jagnjetina s koromačevim pirejem

Opis

Priprava

Za marinado v možnar damo koriandrova in kuminova semena, kurkumo ter nasekljan ingver. Česen olupimo in ga dodamo v možnar. Vse dobro zmeljemo. Dodamo malo oljčnega olja, da dobimo konsistenco pireja. Meljemo naprej. To mešanico vtremo v kotlete, meso pa potem damo v hladilnik, da malo počiva.

 

Za koromačev pire grobo narežemo koromač. Česen olupimo in ga grobo nasekljamo. Na štedilnik postavimo ponev in vlijemo oljčno olje. Dodamo ščepec ali dva soli. Ko olje malo zavre, v ponev damo koromač in česen ter dodamo še ščepec soli. Dodamo kumin.  Dušimo in občasno premešamo. Dodamo kis granatnega jabolka in lističe svežega origana. Ko dodamo kis granatnega jabolka, pogosto mešamo, da se ne prismodi.

 

Za jogurt z meto dodamo čvrsti jogurt v posodo. Sveže metine liste drobno nasekljamo in jih dodamo čvrstemu jogurtu. Dodamo sol in črni poper ter dobro premešamo. Damo v hladilnik, da počiva.

 

Kotlete vzamemo iz hladilnika in jih pustimo, da se segrejejo na sobno temperaturo. Podušeni koromač damo v multipraktik. Dodamo smetano in prižgemo ogenj. Če se mešanica noče spremeniti v pire, dodamo oljčno olje. Mešamo, dokler ne dobimo pireja. V drugo ponev vlijemo malo oljčnega olja in ga segrejemo. Kotlete položimo v toplo ponev. Pečemo jih in obračamo, dokler niso srednje pečeni. (Če imate raje dobro pečene, jih po peki v ponvi za 3 do 4 minute dajte v pečico, segreto na 200 °C.)

 

Koromačev pire damo na krožnik in nanj položimo kotlete. Premažemo jih z jogurtom z meto. (Če hočete, lahko jogurt in pire postrežete ločeno). Drobno nasekljamo listič mete in ga posujemo po vrhu. Dodamo še ščepec kurkume in postrežemo. 

sestavine

Sestavine

  • 1 strok česna
  • 3 ščepci kuminovih semen
  • 2 ščepca koriandrovih semen
  • 2 ščepca kurkume
  • oljčno olje
  • 1 čajna žlička drobno nasekljanega svežega ingverja
  • 4 kosi jagnječjih kotletov

Za koromačev pire

  • 2 kosa koromača (skupaj z zelenim steblom)
  • 1 strok česna
  • oljčno olje
  • sol in črni poper
  • 1 ščepec kumina
  • 1 čajna skodelica smetane
  • 1 žlica kisa granatnega jabolka
  • 2 vejici svežega origana (list)

Jogurt z meto

  • 3 žlice čvrstega jogurta
  • 5 listov sveže mete

Sorodni recepti