Jabolčno-češnjeva krostata
Recept je iz: Justine Schofield
Jabolčno-češnjeva krostata
sestavine
- Testo:
- 350 g navadne moke
- ¼ čajne žličke soli
- 60 g ohlajenega masla, narežemo na kocke
- 80 ml ohlajene vode
- 140 g zamrznjenega masla
- 4 jabolka granny smith, olupimo, odstranimo sredico, narežemo na krhlje
- 140 g svežih ali zamrznjenih češenj, koščice odstranimo, češnje razpolovimo
- 50 g fino mletega sladkorja
- ½ čajne žličke cimeta
- Nastrgana lupina 1 male limone
- 1 beljak, rahlo stepemo
- 60 g mandljeve moke
- 1 do 2 jedilni žlici sladkorja demerara
- 20 g narezanih mandljev
- sladkor v prahu in vaniljev sladoled ali crème fraiche kot dodatki
Priprava
- Moko in sol damo v veliko skledo. Dodamo ohlajeno maslo. Mešamo s prsti, da dobimo drobtinam podobno zmes. Počasi prilivamo vodo, da dobimo testo. Z rokami oblikujemo kroglo. Testo položimo na pomokano površino in mesimo. Položimo med dve plasti papirja za peko in razvaljamo v pravokotnik.
- Na spodnji 2/3 testa nastrgamo zamrznjeno maslo. Zgornjo tretjino prepognemo navzdol, spodnjo pa navzgor, kot bi prepogibali pismo. Testo obrnemo za 90 stopinj in razvaljamo v pravokotnik. Ponovimo postopek s strganjem masla in prepogibanjem testa. Testo zavijemo v prozorno folijo in za 30 minut postavimo v hladilnik.
- Pečico segrejemo na 200 stopinj.
- V veliko skledo damo jabolka, češnje, sladkor, cimet, sok in lupino limone ter previdno premešamo. Testo odstranimo iz hladilnika. Med dvema plastema papirja za peko razvaljamo v 30-centimetrski kvadrat ali krog. Testo preluknjamo z vilicami in premažemo z beljakom. Po sredini potresemo mandljevo moko.
- Na testo naložimo jabolčno-češnjevo zmes. Prihranimo sirup, ki ostane. Pustimo 6-centimetrske robove. Testo neenakomerno zapognemo navznoter, sredina naj bo odkrita. Premažemo s preostalim beljakom in potresemo z demeraro ter narezanimi mandlji. Pečemo 30 ali 35 minut. Če testo postaja preveč rjavo, zmanjšamo temperaturo. Pečemo, dokler testo ni zlato zapečeno in napihnjeno.
- Potresemo s sladkorjem v prahu, prelijemo z ostalim sirupom in postrežemo s sladoledom ali crème fraichom.
Sorodni recepti
Poglej vseRecepti Annabel Langbein
Marelice s kokosovo glazuro
Recepti Sara La Fountain
Masleni kolački z borovnicami
Recepti Nenad Veljković
Kavni mousse z višnjami
Recepti Rudolph van Veen
Torta ob rojstvu otroka
Recepti Rudolph van Veen
Kolač ob rojstvu otroka
Recepti Rachel Khoo
Črni gozdiček v čokoladnih skledicah
Recepti Rachel Khoo
Brezpastirska pita
Recepti Rachel Khoo
Torta z jagodami in smetano
Recepti Rachel Khoo
Majhne pite z jagodičjem in kremo iz kremnega sira
Recepti Kiran Jethwa
Zvrnjen kolač s kruhovcem