Jabolčno-češnjeva krostata

sestavine

  • Testo:
  • 350 g navadne moke
  • ¼ čajne žličke soli
  • 60 g ohlajenega masla, narežemo na kocke
  • 80 ml ohlajene vode
  • 140 g zamrznjenega masla
  • 4 jabolka granny smith, olupimo, odstranimo sredico, narežemo na krhlje
  • 140 g svežih ali zamrznjenih češenj, koščice odstranimo, češnje razpolovimo
  • 50 g fino mletega sladkorja
  • ½ čajne žličke cimeta
  • Nastrgana lupina 1 male limone
  • 1 beljak, rahlo stepemo
  • 60 g mandljeve moke
  • 1 do 2 jedilni žlici sladkorja demerara
  • 20 g narezanih mandljev
  • sladkor v prahu in vaniljev sladoled ali crème fraiche kot dodatki

Priprava

  • Moko in sol damo v veliko skledo. Dodamo ohlajeno maslo. Mešamo s prsti, da dobimo drobtinam podobno zmes. Počasi prilivamo vodo, da dobimo testo. Z rokami oblikujemo kroglo. Testo položimo na pomokano površino in mesimo. Položimo med dve plasti papirja za peko in razvaljamo v pravokotnik.
  • Na spodnji 2/3 testa nastrgamo zamrznjeno maslo. Zgornjo tretjino prepognemo navzdol, spodnjo pa navzgor, kot bi prepogibali pismo. Testo obrnemo za 90 stopinj in razvaljamo v pravokotnik. Ponovimo postopek s strganjem masla in prepogibanjem testa. Testo zavijemo v prozorno folijo in za 30 minut postavimo v hladilnik.
  • Pečico segrejemo na 200 stopinj.
  • V veliko skledo damo jabolka, češnje, sladkor, cimet, sok in lupino limone ter previdno premešamo. Testo odstranimo iz hladilnika. Med dvema plastema papirja za peko razvaljamo v 30-centimetrski kvadrat ali krog. Testo preluknjamo z vilicami in premažemo z beljakom. Po sredini potresemo mandljevo moko.
  • Na testo naložimo jabolčno-češnjevo zmes. Prihranimo sirup, ki ostane. Pustimo 6-centimetrske robove. Testo neenakomerno zapognemo navznoter, sredina naj bo odkrita. Premažemo s preostalim beljakom in potresemo z demeraro ter narezanimi mandlji. Pečemo 30 ali 35 minut. Če testo postaja preveč rjavo, zmanjšamo temperaturo. Pečemo, dokler testo ni zlato zapečeno in napihnjeno.
  • Potresemo s sladkorjem v prahu, prelijemo z ostalim sirupom in postrežemo s sladoledom ali crème fraichom.

Sorodni recepti

Poglej vse