Sorodna oddaja:Dober tekOglejte si jo: Ponedeljek 27 September ob 11:30 | Ponedeljek 27 September ob 16:30

Opis

Jabolčni zvitek s cimetom

Priprava

  1. V skledi zmešajte moko in sol. Naredite luknjo. Kvas raztopite v toplem mleku s ščepom sladkorja.
  2. Mleko nalijte v luknjo v moki, dodajte raztopljeno maslo in vaniljev sladkor ter zmešajte. Dodajte jajca in zmešajte. Dodajte preostanek sladkorja in naribajte lupino limone. Gnetite, da nastane mehko elastično testo. Pokrijte s plastično folijo, da se ne izsuši.
  3. Za nadev nakockajte jabolka in jih podušite na 20 g masla z dodanim belim sladkorjem, da se zmehčajo. Ohladite. Preostanek masla zmešajte z rjavim sladkorjem in cimetom.
  4. Testo razvaljajte v kvadrat. Narežite na trakove. Testo namažite z aromatičnim maslom in posujte z jabolki. Zvijte trakove tako, da prvi zvitek položite na drugi trak in zvijate naprej. Na koncu dobite en velik zvitek.
  5. Položite v okrogel pekač, namazan z maslom in obložen s peki papirjem. Pustite, da vzhaja.
  6. Pecite v ogreti pečici na 180 stopinjah kakšnih 20 minut. Ohladite.
  7. Za preliv sladkor v prahu zmešajte s kavo in mlekom.
  8. Z njim prelijte še topel zvitek in postrezite.

sestavine

Za testo:

  • 350 g moke
  • 1 ščep soli
  • 1 vrečka suhega kvasa
  • 180 ml toplega mleka
  • 60 g sladkorja
  • 40 g masla
  • 1 vrečka vaniljevega sladkorja
  • 1 jajce
  • Lupina 1 limone

Za nadev:

  • 2 zeleni jabolki
  • 80 g mehkega masla
  • 20 g belega sladkorja
  • 60 g rjavega sladkorja muscovado
  • 1 jž cimeta

Za preliv:

  • 100 g sladkorja v prahu
  • 1 jž mleka
  • 2 jž kave

Sorodni recepti