Kuhanje je odličen način za preživljanje časa z družino, poleg tega pa je lahko še posebej navdušujoče, če pripravite jed po receptu ene in edine Marthe Stewart. Skuhajte si nekaj odličnega in že sam občutek ob kuhanju bo odličen, kaj šele ob pokušanju :)

sestavine

  • NADEV:
  • 5 jabolk, recimo empire, mcintosh ali cortland, olupljenih, prepolovljenih, brez pečk in narezanih na 8 krhljev
  • 3/4 skodelice sladkorja
  • 1 vaniljev strok, semena
  • 3 žlica konjaka
  • 1 žlička limonove lupine, plus 2 žlici soka
  • 1/4 žličke soli
  • 2 žlički gladke moke
  • 2 žlici nesoljenega masla, v kockah
  • TESTO: 1 paket listnatega testa, maslenega, odmrznjeneg
  • 1 veliko jajce, rahlo stepeno
  • Sladkor, za posip
  • Vaniljev sladoled, za postrežbo (po želji)

Priprava

  • 1. Nadev: Pečico zagrejte na 170 stopinj. V veliki skledi zmešajte jabolka, sladkor, vaniljo, konjak, limonovo lupino in sok, sol in moko. Prestavite v pekač in posujte z maslom. Pecite, da se jabolka zmehčajo, kakšnih 40 minut. Naj se povsem ohladijo.
  • 2. Testo: Povečajte temperaturo pečice na 200 stopinj. Razvaljajte testo na peki papirju na 42x32 cm. S konico noža zarežite testo do tretjine, a ne do konca. Narežite 2-centimetrske trakove po obeh zunanjih straneh, sredina pa naj ostane cela za nadev. Ne zarežite v zareze od prej. Prestavite na pekač (če je testo premehko, ga zamrznite). 
  • 3. Nadev razporedite na sredino testa. Zamrznite za 20 minut. Jajce zmešajte z žličko vode; nežno premažite trakove. Izmenjaje trakove zavihajte čez nadev, da se prekrivajo.
  • 4. Prestavite na obložen pekač. Nežno premažite z jajcem in posujte s sladkorjem. Pecite 20 minut, potem zmanjšajte temperaturo na 170 stopinj in pecite še 20 minut. Vklopite žar in pecite, da sladkor karamelizira, kakšni 2 minuti (spremljajte peko, da se ne zažge). Ohladite na sobno temperaturo. Narežite in postrezite s sladoled po želji.

Sorodni recepti

Poglej vse