Jabolčna pokovka z ingverjem

Jabolčna pokovka z ingverjem

Opis

Priprava

Olupimo jabolka, odstranimo pečke in jih narežemo na kocke. Čili papriko narežemo na kolute.

150 g kristalnega sladkorja damo v teflonsko ponev, ki jo postavimo na srednji ogenj in pustimo, da se sladkor stopi. Z žličko odstranimo lupino z ingverja in ga narežemo na manjše koščke. Ko se sladkor stopi, v ponev dodamo ingver, jabolka in čili papriko ter mešamo, dokler niso z vseh strani prekriti s sladkorjem. Ogenj ugasnemo. Dodamo maslo in mešamo, dokler se ne stopi.

 

Cimet naribamo. Na posodo položimo cedilo, precedimo karamelizirano mešanico in jo damo na stran.

Za limetino kremo damo v posodo beljake in sol ter stepamo z mešalnikom, dokler se beljaki ne začnejo rahlo peniti. Vanje izcedimo sok četrtine limete, naribamo malo lupine in stepamo naprej. Dodamo 50 g kristalnega sladkorja in stepamo naprej, dokler se beljaki ne napihnejo. Ko se to zgodi, jih za kratek čas pustimo v hladilniku. Nato beljake vzamemo ven in stepamo naprej, medtem ko počasi dodajamo smetano. Stepamo pri najvišji hitrosti, dokler se vsa mešanica ne napihne (za to boste potrebovali kar nekaj časa).

 

Iz odcejenih koščkov jabolka odstranimo koščke ingverja. Jabolka razdelimo na enake dele v posodice. (Če ne marate zelo pekočega okusa, lahko odstranite tudi čili, preden postrežete). Nanje razdelimo mešanico s smetano, ki smo jo dobro stepli. Naribamo malo limetine lupine. Za barvo čim bolj drobno nasekljamo zelo majhen kos čili paprike in jo posujemo po kremi. Na koncu prelijemo s karamelno omako, ki smo jo shranili in postrežemo.

sestavine

Sestavine

  • 3 jabolka amasya
  • 0.5 čili paprike
  • 150 g kristalnega sladkorja
  • 1 košček ingverja
  • 1 jušna žlica masla
  • 1 cimetova palčka

Za limetino kremo

  • 2 beljaka
  • 1 ščepec soli
  • 50 g kristalnega sladkorja
  • 1 limeta (sok četrtine in naribana lupina)
  • 2 čajni skodelici smetene (čajna skodelica = 110 ml)

Sorodni recepti