Opis

Dobro stepemo smetano, mleko in sladkor. Dodamo semena vanilje in ohladimo v hladilniku. Oreščke narežemo ali stremo na koščke. Mešanico zlijemo v aparat za sladoled in dodamo  ¾ oreščkov. Ko se strdi, jo damo v zamrzovalnik. Prestale oreščke potresemo po sladoledu, preden ga postrežemo.

Za testo premešamo 50 g masla z moko, da dobimo mešanico, podobno krušnim drobtinam. Dodamo sol in vodo. Zamesimo v testo, ki ga pustimo počivati v hladilniku vsaj 30 minut.

Testo razvaljamo in po dveh tretjinah testa razporedimo 50 g koščkov masla. Tretjino testa prepognemo čez polovico testa z maslom, nato čez prepognemo preostalo testo z maslom. Robove stisnemo in potlačimo z valjarjem. Damo ga v hladilnik počivat nekaj minut.  Maslo imamo ves čas na hladnem. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vsega masla.

Olupimo in na kocke narežemo jabolka. Na srednje močnem ognju jih skupaj z rjavim sladkorjem in cimetovimi palčkami pražimo na maslu. Dušimo, dokler se jabolka ne zmehčajo, vendar ne smejo biti kašasta. Pokusimo in po potrebi dodamo mleti cimet. Nadev odcedimo nad skledo.

Razvaljamo krhko testo in z njim obložimo pekač za pito. Brez nadeva ga pečemo dvajset minut pri 180 °C. Dodamo jabolčno mešanico. Razvaljamo listnato testo in z njim prekrijemo pito. Premažemo jo z jajcem. Pečemo jo 30 minut pri 220 °C.

Stepemo skodelico smetane. Jabolčno omako, ki nam je ostala od nadeva, segrejemo v posodi. Počasi dodamo dve žlici stepene smetane in liker iz makadamije po okusu. 


Dobro stepemo smetano, mleko in sladkor. Dodamo semena vanilje in ohladimo v hladilniku. Oreščke narežemo ali stremo na koščke. Mešanico zlijemo v aparat za sladoled in dodamo  ¾ oreščkov. Ko se strdi, jo damo v zamrzovalnik. Prestale oreščke potresemo po sladoledu, preden ga postrežemo.

Za testo premešamo 50 g masla z moko, da dobimo mešanico, podobno krušnim drobtinam. Dodamo sol in vodo. Zamesimo v testo, ki ga pustimo počivati v hladilniku vsaj 30 minut.

Testo razvaljamo in po dveh tretjinah testa razporedimo 50 g koščkov masla. Tretjino testa prepognemo čez polovico testa z maslom, nato čez prepognemo preostalo testo z maslom. Robove stisnemo in potlačimo z valjarjem. Damo ga v hladilnik počivat nekaj minut.  Maslo imamo ves čas na hladnem. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vsega masla.

Olupimo in na kocke narežemo jabolka. Na srednje močnem ognju jih skupaj z rjavim sladkorjem in cimetovimi palčkami pražimo na maslu. Dušimo, dokler se jabolka ne zmehčajo, vendar ne smejo biti kašasta. Pokusimo in po potrebi dodamo mleti cimet. Nadev odcedimo nad skledo.

Razvaljamo krhko testo in z njim obložimo pekač za pito. Brez nadeva ga pečemo dvajset minut pri 180 °C. Dodamo jabolčno mešanico. Razvaljamo listnato testo in z njim prekrijemo pito. Premažemo jo z jajcem. Pečemo jo 30 minut pri 220 °C.

Stepemo skodelico smetane. Jabolčno omako, ki nam je ostala od nadeva, segrejemo v posodi. Počasi dodamo dve žlici stepene smetane in liker iz makadamije po okusu. 

sestavine

Sestavine

  • 250 g smetane
  • 250 g mleka
  • 0.5 skodelice oreščkov makadamija
  • 1 žlička vanilijeve paste

Testo

  • 2 skodelici moke
  • 1 žlička soli
  • 125 g masla

Nadev

  • 2.5 kg jabolka granny smith
  • 0.5 skodelice rjavega sladkorja
  • 250 g masla
  • 3 cimetove palčke
  • 1.5 mletega cimeta
  • likerja iz makadamije
  • 1 skodelica smetane