Italijanske klobase s fižolom in česnovo čabato

sestavine

  • 6 jedilnih žlic oljčnega olja in dodatek za premaz
  • 2 olupljeni rdeči čebuli, narezani na tanke rezine
  • 1 jedilna žlica nasekljanega svežega rožmarina
  • 1⁄2 čajne žličke suhih čilijevih kosmičev
  • 2 x 400-gramska pločevinka fižola borlotti
  • 2 x 400-gramska pločevinka fižola cannellini
  • 900 g italijanskih klobas ali kvalitetnih svinjskih klobas, narezanih na 4-centimetrske kose
  • 400 ml vroče zelenjavne jušne osnove
  • 1 jedilna žlica paradižnikovega koncentrata
  • 3 jedilne žlice nasekljanega svežega peteršilja in dodatek za dekoracijo
  • 1 čabata, narezana poševno
  • 1 velik olupljen strok česna
  • sol

Priprava

  • V težki ponvi segrejemo olje na močnem ognju. Dodamo čebulo, rožmarin, čilijeve kosmiče in sol. Pražimo približno 12 minut in občasno premešamo.
  • Z vrha pločevinke fižola odtočimo odvečno tekočino, a ne vse. Sok bo pomagal zgostiti omako. Postavimo na stran.
  • Klobase dodamo v ponev in pražimo 10 minut ter vsakih nekaj minut premešamo. Dodamo fižol, jušno osnovo in paradižnikov koncentrat. Posolimo in zavremo.
  • Zmanjšamo ogenj in nepokrito kuhamo 20 minut ter pogosto premešamo. Odstavimo, primešamo peteršilj in pustimo stati 10 minut. Na močnem ognju 5 do 10 minut grejemo litoželezno ponev za žar.
  • Česnovo čabato pripravimo tako, da obe strani kruha premažemo z oljčnim oljem. Kose čabate položimo v zelo vročo ponev za žar in na vsaki strani pečemo 1 minuto oziroma do zlato zapečenega. Obe strani kruha podrgnemo s strokom česna.
  • Klobase in fižol razdelimo v tople sklede, potresemo s peteršiljem in takoj postrežemo skupaj s česnovo čabato.

Sorodni recepti

Poglej vse