Irska enolončnica

Irska enolončnica

Opis

Priprava

1. Velik ognjevaren lonec postavimo na velik ogenj. Vanj vlijemo žlico olja. V dveh rundah rjavo popečemo jagnjetino. Meso stresemo iz lonca na krožnik in prihranimo. Ogenj zmanjšamo na srednjo moč, dodamo še eno žlico olja. Štiri do šest minut pražimo čebulo s korenčkom oziroma tako dolgo, da se čebula zmehča.

2. Pečico segrejemo na 160 °C oziroma plinsko pečico nastavimo na stopnjo 3.

3. Meso vrnemo v lonec, dodamo lovorov list in jušno osnovo. Solimo in popramo ter pustimo, da zavre. Odstavimo z ognja in dodamo krompir. Razporedimo ga po vsej posodi, tako na dno kot po vrhu. Dodamo maslo in še zadnjič solimo ter popramo. Lonec pokrijemo in damo v pečico, kjer enolončnico kuhamo še uro in pol oziroma tako dolgo, da se meso zmehča. Nato odstranimo pokrovko in pustimo v pečici še deset minut, da se krompir malce zapeče.

4. Enolončnico lahko postrežemo takoj ali jo čez noč pustimo v hladilniku, da se okusi dodatno razvijejo. Postrežemo je v globokih skledicah z rezinami belega kruha za pomakanje.

sestavine

Sestavine:

  • 2 žlici olja oljne ogrščice
  • 1 kg jagnječjega plečeta
  • očiščenega in narezanega na 2
  • 5-cm kose
  • 2 čebuli
  • olupljeni in grobo nasekljani
  • 3 stebla zelene
  • očiščena in narezana
  • 1 lovorov list
  • 4 veliki koreni
  • olupljeni in grobo nasekljani
  • 1 liter goveje ali jagnječje jušne osnove
  • 900 g krompirja
  • olupljenega in narezanega na centimetrske kocke
  • za velik oreh masla
  • morska sol in mleti črni poper
  • rezine belega kruha za postrežbo

Sorodni recepti