Iranski riževi piškoti (nan-e berenji)

Iranski riževi piškoti (nan-e berenji)

Opis

Postopek

Pečico segrejte na 350 °C. Drobno sito prekrijte s štirimi sloji gaze in ga postavite na majhno posodo za merjenje tekočine. Maslo raztopite v majhni ponvi na srednji temperaturi, dokler ne začne vreti. Zmanjšajte temperaturo in počasi kuhajte. Občasno premešajte in kuhajte 5-7 minut, dokler ne dobite zlatorjave mase z lešnikovo aromo, mlečne trdne snovi pa se ločijo in tvorijo rjave madeže, ki potonejo na dno. Ponev odstavite s štedilnika in tekočino precedite skozi pripravljeno sito. Pustite, da se malo ohladi. V drugi ponvi na srednji temperaturi stopite sladkor v 2 jedilnih žlicah vode, nato tekočino predajte v veliko skledo. Pustite, da se malo ohladi, nato vmešajte rožno vodo.  Mešanici s sladkorjem dodajte rumenjak in mešajte, dokler ne dobite svetle, malce gostejše mase. Med mešanjem počasi dodajajte precejeno rjavo maslo, da dobite gladko maso. V srednje veliki posodi zmešajte moko, kardamom in sol. Mešanico dodajte masleni masi in mešajte, dokler ne dobite enakomerne mase.

Iz testa oblikujte 4-centimetrske kroglice in jih položite v pekač, obložen s peki papirjem. Z žlebasto stranjo tolkača za meso pritisnite vsako kroglico 0,6 centimetra debelo. Kladivo posujte z riževo moko, da preprečite prijemanje. Pecite 16-18 minut, med peko obrnite pekač, da se piškoti svetlo zlato zapečejo. Pustite, da se ohladi.

sestavine

Sestavine

  • 0.75 skodelice nesoljenega masla
  • 0.25 skodelice sladkorja
  • 0.12 čajne žličke rožne vode
  • 1 velik rumenjak
  • 0.5 skodelice nebeljene večnamenske moke
  • 0.75 skodelice riževe moke
  • malo moke za posip
  • 0.5 čajne žličke sveže mletega kardamoma
  • 0.5 čajne žličke soli