Ingverjevo pecivo

Ingverjevo pecivo

Opis

Dodatne potrebščine:

Modelček za testo oblike možička, papir za peko, pekač

 

Priprava:

Ingverjevo pecivo

Pečico segrejemo na 165 °C. Maslo gladko umešamo z rjavim sladkorjem in medom. V mešalniku pomešamo s pecilnim praškom, moko in mešanico petih začimb. Zgnetemo v kepo. Testo naprej obdelujemo na pultu, potresenem z moko. Testo razvaljamo na debelino okrog 5 milimetrov. Z modelčkom oblikujemo možičke. Prestavimo jih na pekač s papirjem za peko. Pečemo jih okrog 13 minut do zlatorjavega.

 

Ganache iz mlečne čokolade:

Smetano zavremo in prelijemo prek narezane čokolade. Mešamo do gladkega ganacha, prelijemo v skledo in pokrijemo. Pustimo v hladilniku 1 uro, da se ohladi.

 

Pomarančna marmelada

Pomaranče olupimo z lupilnikom. Lupino narežemo na koščke. Odrežemo dno in vrh pomaranče. Izrežemo krhlje. Polovimo sok. Lupino, krhlje in sok zavremo ter dodamo želirni sladkor. Marmelado pokuhamo 2 minuti, nato pa pustimo, da se ohladi.

 

Glazura

Sladkor v prahu pomešamo z vodo, da dobimo mazljivo glazuro. Nadevamo jo v dresirno vrečko ali tulec. Možičke klasično okrasimo.

 

Nugatin

Sladkor po malem karameliziramo v ponvi. Dodamo mandljeve lističe, premešamo in zlijemo na kos papirja za peko. Pustimo, da se strdi in zmeljemo v fin prah.

 

Hiddejev način

Ganache nadevamo v dresirno vrečko. Nabrizgamo rob na polovico možičkov. Nadevamo s pomarančno marmelado in pokrijemo z drugo polovico. Previdno pritisnemo in rob namočimo v mleti nugatin.

 

Čokolado stopimo na vodni kopeli. Tabliramo jo na enega podanih načinov. 

 

Tabliranje

Pri tabliranju 2/3 čokolade ohladimo na 26 ºC in jo pomešamo s preostalo čokolado, ki ima približno 40 ºC. Zaradi tega bo čokolada idealne temperature za obdelovanje, okrog 32 ºC. Tabliranje čokolade si oglejte v videu.

 

Metoda 'Ent'

Če nimamo marmorne plošče, lahko čokolado tempereriramo tudi v loncu. Postopek je naslednji: 2/3 čokolade stopimo na vodni kopeli. Takoj ko se stopi, lonec odstavimo z ognja in ji dodamo preostalo tretjino nestopljene čokolade v koščkih. Čokolado dobro premešamo z lopatko. Mešamo, dokler se vsa čokolada ne stopi. Začutimo, da čokolada postaja gostejša in bolj se lesketa.

 

Sami lahko preizkusimo, ali je čokolada dobro temperirana. Vanjo namočimo čist nož in ga odložimo. Temperiranje je uspelo, če se čokolada po 4 minutah strdi.

 

Nadevane možičke pomočimo v čokolado, odcedimo in položimo na papir za peko.

sestavine

Ingverjevo pecivo

  • 125 g masla
  • 75 g rjavega sladkorja
  • 135 g medu
  • 10 g pecilnega praška
  • 330 g moke
  • 20 g mešanice petih začimb

Ganache iz mlečne čokolade

  • 175 ml smetane
  • 475 g mlečne čokolade

Pomarančna marmelada

  • 4 pomaranče
  • 200 g želiranega sladkorja

Nugatin

  • 300 g belega sladkorja
  • 150 g mandljevih lističev

Glazura

  • 200 g sladkorja v prahu
  • voda

Postrežba

  • 200 g čiste čokolade

Sorodni recepti