Hrustljava riba z metino-grahovim pirejem

Hrustljava riba z metino-grahovim pirejem

Opis

Postopek

Krompirček: Krompir vzdolžno narežemo na slab centimeter debele rezine, nato jih razrežemo še na slab centimeter debele palčke. Krompir damo v veliko skledo hladne vode in postavimo na ogenj. Ko voda zavre, krompir kuhamo še minuto, nato ga odcedimo v cedilu. Krompir je na dotik še surov in trd. Rezalno desko pokrijemo s kuhinjsko krpo in nanjo stresemo krompir. Krompir popivnamo in umaknemo. Bolj ko je krompir suh, bolj hrustljav bo pečen krompirček.

Pečico segrejemo na 230 °C (ali 220 °C ventilatorsko). Pekač z robom obložimo s papirjem za peko. Krompir v srednje veliki skledi pretresemo z oljčnim oljem in nekaj ščepi soli. Nato ga enakomerno razporedimo na pripravljen pekač. Med peko ga obrnemo vsakih deset do petnajst minut, dokler ni lepo zapečen in hrustljav. Pečemo ga približno 35 minut.

Grahov pire: Medtem ko se krompir peče, pripravimo grahov pire. V srednje veliko kozico damo zamrznjen grah, stebelca mete, limonino lupinico in nekaj žlic vode. Pokrijemo in na srednjem ognju kuhamo pet minut. Zavržemo stebelca mete. V multipraktik damo listke mete, kuhan grah in jogurt. Večkrat na hitro zmeljemo, dokler ne dobimo grudičastega pireja. Nato solimo, popramo in dodamo malo limoninega soka. Grahov pire vrnemo v kozico, da ostane topel do postrežbe.

Riba: Filete polenovke solimo in popramo. V plitvo skledo stresemo moko, v drugo razžvrkljano jajce in v tretjo skledo ekspandirani riž. Filete polenovke povaljamo v moki na obeh straneh. Nežno otresemo odvečno moko. Nato pomokan filet povaljamo v razžvrkljanem jajcu in nazadnje še v ekspandiranem rižu. Ribo dobro potlačimo v riž, da se prime na filet. Panirano polenovko odložimo na velik krožnik.

V veliki ponvi z neoprijemljivo oblogo na srednjem ognju segrejemo rastlinsko olje. V njem tri do štiri minute cvremo filete, dokler niso zlatorjavi. Nato jih obrnemo in cvremo še tri do štiri minute.

Postrežba: Na majhnem ognju previdno pogrejemo grah. Grahov pire in krompirček razdelimo na štiri krožnike in na vsakega damo še hrustljavo ribo, malo tatarske omake, krhelj limone ali malo sladnega kisa.


Postopek

Krompirček: Krompir vzdolžno narežemo na slab centimeter debele rezine, nato jih razrežemo še na slab centimeter debele palčke. Krompir damo v veliko skledo hladne vode in postavimo na ogenj. Ko voda zavre, krompir kuhamo še minuto, nato ga odcedimo v cedilu. Krompir je na dotik še surov in trd. Rezalno desko pokrijemo s kuhinjsko krpo in nanjo stresemo krompir. Krompir popivnamo in umaknemo. Bolj ko je krompir suh, bolj hrustljav bo pečen krompirček.

Pečico segrejemo na 230 °C (ali 220 °Cventilatorsko). Pekač z robom obložimo s papirjem za peko. Krompir v srednje veliki skledi pretresemo z oljčnim oljem in nekaj ščepi soli. Nato ga enakomerno razporedimo na pripravljen pekač. Med peko ga obrnemo vsakih deset do petnajst minut, dokler ni lepo zapečen in hrustljav. Pečemo ga približno 35 minut.

Grahov pire: Medtem ko se krompir peče, pripravimo grahov pire. V srednje veliko kozico damo zamrznjen grah, stebelca mete, limonino lupinico in nekaj žlic vode. Pokrijemo in na srednjem ognju kuhamo pet minut. Zavržemo stebelca mete. V multipraktik damo listke mete, kuhan grah in jogurt. Večkrat na hitro zmeljemo, dokler ne dobimo grudičastega pireja. Nato solimo, popramo in dodamo malo limoninega soka. Grahov pire vrnemo v kozico, da ostane topel do postrežbe.

Riba: Filete polenovke solimo in popramo. V plitvo skledo stresemo moko, v drugo razžvrkljano jajce in v tretjo skledo ekspandirani riž. Filete polenovke povaljamo v moki na obeh straneh. Nežno otresemo odvečno moko. Nato pomokan filet povaljamo v razžvrkljanem jajcu in nazadnje še v ekspandiranem rižu. Ribo dobro potlačimo v riž, da se prime na filet. Panirano polenovko odložimo na velik krožnik.

V veliki ponvi z neoprijemljivo oblogo na srednjem ognju segrejemo rastlinsko olje. V njem tri do štiri minute cvremo filete, dokler niso zlatorjavi. Nato jih obrnemo in cvremo še tri do štiri minute.

Postrežba: Na majhnem ognju previdno pogrejemo grah. Grahov pire in krompirček razdelimo na štiri krožnike in na vsakega damo še hrustljavo ribo, malo tatarske omake, krhelj limone ali malo sladnega kisa.

sestavine

Krompirček

  • 1 kg rdečega krompirja
  • opranega ali ostrganega
  • 60 ml deviškega oljčnega olja
  • groba sol

Grahov pire

  • 600 ml zamrznjenega graha (okoli 400g)
  • 1 šopek mete
  • listke potrgamo s stebelc (stebelca prihranimo)
  • grobo nasekljane
  • 2 limoni
  • lupinico nastrgamo in limoni razrežemo v krhlje
  • 120 ml navadnega grškega jogurta
  • groba sol
  • sveže mleti črni poper

Ribe

  • 140 g fileti polenovke brez kože (najboljši so tanki fileti pri repu ribe)
  • groba sol
  • sveže mleti črni poper
  • 30 g bele moke
  • 1 veliko jajce
  • razžvrkljano
  • 600 ml ekspandiranega riža
  • 2 žlici rastlinskega olja
  • sladni kis za postrežbo
  • tatarska omaka za postrežbo

Sorodni recepti