Hrustljav sled s pekočo šrilanško solato

sestavine

  • 10 sledov, brez drobovine in lusk
  • 1 čajna žlička praženega karija v prahu
  • sol
  • 2 čajni žlički črnega popra
  • 1 skodelica moke
  • sok 1 limete
  • 2 l olja
  • 1 strok česna, strt in z lupino
  • 10 suhih celih rdečih čilijev
  • Za solato:
  • 1 velika čebula, olupljena in drobno nasekljana
  • 3 zeleni čiliji, drobno nasekljani
  • 4 zreli paradižniki, nasekljani
  • 1 srednje velika kumara, nasekljana
  • 2 čajni žlički maldivske tune
  • sok 1 limete
  • sol in poper

Priprava

  • Očiščene slede damo v posodo s karijem v prahu, soljo, poprom in moko. Premešamo, da bo riba lepo pomokana. Dodamo limetin sok in znova premešamo.
  • V posodi zmešamo vse sestavine za solato in damo na stran, dokler ne postrežemo.
  • Na velikem ognju v loncu segrejemo, dokler se ne začne kaditi. Ko je olje vroče, dodamo slede enega za drugim in pražimo, dokler ni hrustljav in zlat. Naenkrat pražimo samo 3–4 ribe, da olje ne izgubi svoje vročine. Ribe odstranimo iz olja in jih odcedimo. Damo jih na stran. Olje znova močno segrejemo in prepražimo preostale ribe. Postopek ponovimo za ostale ribe.
  • Za oblogo iz česna in čilija, najprej v istem olju prepražimo stroke česna in celotne čilije, dokler ne postanejo hrustljavi in zlati. Odstranimo iz olja in odcedimo.
  • Na vsak krožnik položimo nekaj sledov in jih posipamo s česnom ter čilijem, zraven pa ponudimo solato.

Sorodni recepti

Poglej vse