Opis

Hrustljav kolač z lešniki

Priprava

  1. Skupaj presejte mlete lešnike, sladkor v prahu in moko.
  2. Beljak zlijte v skledo mešalnika. Dodajte sladkor in stepajte na visoki hitrosti kaki dve minuti, da dobite čvrsto peno.
  3. Beljakov sneg prestavite v veliko skledo, dodajte suhe sestavine in previdno vmešajte.
  4. Na papir za peko s svinčnikom narišite kroge s premerom 8 cm. Zmes dajte v dresirno vrečko z okroglim nastavkom in nabrizgajte kroge. Polovico krogov potresite z zdrobljenimi lešniko (to bo zgornji del), potem pa s sladkorjem v prahu in čez pet minut še enkrat s sladkorjem v prahu. Pecite pet minut pri 160 C, znižajte na 150 C n pecite še 15 minut, da postanejo zlate barve.
  5. Za lešnikovo kremo najprej pripravite praline pasto. Skuhajte karamelo. Ko postane bakrene barve, dodajte lešnike in previdno mešajte. Prenesite na silikonsko podlogo. Ko se dobro ohladi, potolcite z valjarjem, potem pa jo v močnem mešalniku zmeljite v gosto, maslenkasto pasto.
  6. Potem pripravite klasično slaščičarsko kremo. Mleko segrejte s pol sladkorja in umaknite z ognja, še preden zavre. Rumenjak zmešajte s preostankom sladkorja, dodajte moko in nazadnje škrob. Mešajte, dokler ne izginejo grudice.
  7. Dodajte približno tretjino toplega mleka in dobro premešajte. Zlijte v lonec z mlekom in kuhajte na srednjem ognju. Ko se začne zgoščevati, umaknite z ognja in mešajte še kakih 30 sekund, da postane čisto homogeno. Kremo zlijte na velik pladenj, pokrijte s prozorno folijo in ohladite.
  8. V slaščičarsko kremo dodajte 175 g masloa in stepajte na visoki hitrosti. Dodajte 160 g praline paste in mešajte še 2-3 minute. Pustite, da se dobro ohladi, vsaj eno uro.
  9. Sestavite kolač. Hrustljavi biskvit previdno odlepite s papirja. Kroge, ki niso potreseni z lešniki, postavite na ravno podlago. Iz dresirne vrečke po obodu kroga nabrizgajte lešnikovo kremo. Na sredino dajte marelično marmelado, gor pa z lešniki posut krog. Potresite s sladkorjem v prahu.

sestavine

Za hrustljav biskvit:

  • 94 g sladkorja v prahu
  • 9 g moke
  • 94 g fino mletih lešnikov
  • 119 g beljakov
  • ščep soli
  • 22 g sladkorja
  • 44 g praženih in zdrobljenih lešnikov za posip
  • sladkor v prahu za posip

Za lešnikovo kremo:

  • 300 g praženih lešnikov
  • 200 g sladkorja
  • 500 ml mleka (od 2,8 do 3,5 % maščobe)
  • 120 g sladkorja                               
  • 1 žlica vaniljevega ekstrakta                                     
  • 30 g koruznega škroba                                         
  • 30 g moke
  • 8 rumenjakov 
  • 175 g masla

 

  • marelična marmelada s kardamomom

Sorodni recepti