Hobotnica s školjkami in rezanci udon

Hobotnica s školjkami in rezanci udon
Sorodna oddaja:Otoška pojedina s Petrom KuruvitoOglejte si jo: Torek 22 September ob 06:00 | Sreda 23 September ob 06:00

Opis

Hobotnica s školjkami in rezanci udon

Priprava

  1. V posodo z debelim dnom dajte hobotnico in počasi segrevajte, da začne tekočina iztekati. Pokrijte s pokrovko in počasi parite na srednji temperaturi približno eno uro.
  2. Občasno preverite. Če tekočina izpari, dodajte 200 ml vode in znižajte temperaturo.
  3. Za pripravo preliva zmešajte vse sestavine. Dajte na stran.
  4. V ponvi z debelim dnom na visoki temperaturi segrejte olje. Ko se olje začne dimiti, dodajte čebulo, ingver, peteršilj in školjke. Premešajte. Ko čebula zadiši, dodajte vino in pokrijte za 2 minuti.
  5. Odkrijte pokrovko, odstranite vsako školjko, takoj ko se odpre.
  6. Polovico lupine vsake školjke odlomite in zavrzite. Ostane naj samo polovica školjke z mesom.
  7. Preverite, če je hobotnica skuhana, tako da oster nož zapičite v debeli konec lovke. Meso se mora malo vdati, a biti še vedno čvrsto.
  8. Odstranite lovke in jih pod kotom narežite na tanke rezine.
  9. V posodo dajte školjke, narezano hobotnico in nasekljan kitajski drobnjak, dodajte dve žlici preliva na porcijo in sok limete. Dobro premešajte.
  10. Primešajte rezance udon.
  11. Postrezite, tako da v posodico daste kupček rezancev, koščki hobotnice in školjke naj bodo enakomerno razporejene. Posujte s prepraženim sezamom in preostalim kitajskim drobnjakom.

sestavine

  • 1 srednja čebula, drobno nasekljana
  • 2cm košček ingverja, drobno nasekljan
  • ¼ šopka peteršilja, nasekljan
  • 24 školjk vrste Mactridae ali podobne, namočene v slani vodi 3-6 ur
  • 200ml belega vina
  • ½ šopka kitajskega drobnjaka, drobno nasekljan
  • 2 limeti
  • 1 paket rezancev udon, skuhani
  • 2 žlici prepraženih sezamovih semen

 

Preliv

  • ½ šopka koriandra, nasekljan
  • 100g zlatega sirupa
  • 75ml sezamovega olja
  • 100ml oljčnega olja
  • 75ml balzamičnega kisa
  • 1 čili, brez semen, nasekljan

Sorodni recepti