Helenina kokosova jajčna krema "pandan" z riževimi torticami s cvetom modrega graha

Helenina kokosova jajčna krema "pandan" z riževimi torticami s cvetom modrega graha

Opis

Kokosova jajčna krema "pandan:

Če imate sokovnik, iz listov pandana iztisnite sok in zavrzite pulpo. Lahko uporabite tudi terilnik. Liste pandana razrežite na 2,5 cm in jih v terilniku dobro strite, da dobite gladko zmes. Dodajte malo vode in vse skupaj precedite skozi tanko cedilo. Lahko uporabite tudi mešalec, če ga imate: liste pandana dajte v mešalec in dodajte pločevinko kokosovega mleka. Zmešajte, odcedite in zavrzite pulpo.

V drugi skledi dobro stepite jajca s sladkorjem. Dodajte sol in odcejeno zmes iz listov pandana in kokosovega mleka, nato pa vse prelijte v manjšo posodo na rahel ogenj.

Mešajte neprestano, dokler se zmes ne začne gostiti. To traja kakšnih 20 minut. Lahko mešate z manjšo metlico, če vidite, da se tvorijo grudice, ali pa kuhajte kremo z manjšo posodo v večji v vreli vodi.

Ko je krema gotova, bo rahlo groba zaradi kokosovega olja. To naj vas ne skrbi, saj ne bo vplivalo na okus. Prelijte kremo v kozarec in jo hranite v hladilniku. Krema lahko v hladilniku lahko zdrži tudi 3 dni. 

Lepke riževe tortice s cvetom modrega graha:

Z receptom boste morali začeti vsaj 4 ure prej ali dan prej, saj se mora riž namakati.

Nežno umijte cvetove modrega graha pod hladno tekočo vodo, nato pa jih zavrite v lončku z vodo. Ogenj zmanjšajte in namakajte še 5 minut. 

Odcedite cvetove in pri tem iztisnite čim več tekočine. Zavrzite cvetove in shranite modro tekočino. Pustite, da se ohladi.

Riž preložite v skledice. V eno skledico z rižem zlijte hladno vodo, v drugo skledico pa modro tekočino. Če tekočina v celoti ne prekrije riža, dodajte še malo hladne vode, da prekrijete riž. Pustite, da se riž namaka približno 4 ure ali čez noč v hladnem prostoru.

Ko ste pripravljeni za kuhanje, precedite riž in ga položite v drugo skledico – ena z modrim in druga z belim rižem. Prelijte 125 ml kokosovega mleka čez precejeni riž. V drugo skledico z rižem prav tako vlijte 125 ml kokosovega mleka. Dodajte sol preostanku kokosovega mleka in postavite na stran. 

V dve posodici (ki sta dovolj veliki, da ju lahko položite v parni kuhalnik) dajte prozorno folijo in v eno posodico položite beli riž. Na sredino riža vstavite list pandana. Postopek ponovite z modrim rižem v drugi posodici in potem obe položite v parni kuhalnik z dvema ali več vrstami. Kuhajte nad vrelo vodo približno 20 minut.

Posodi odstranite iz kuhalnika in z vilicami rahlo premešajte riž, da ga prerazporedite. Polovico preostalega soljenega kokosovega mleka prelijte v obe posodici z rižem in premešajte, da se riž enakomerno porazdeli, nato pa posodici z rižem spet vrnite v kuhalnik in kuhajte še kakšnih 10 minut. Riž mora biti na koncu povsem mehek.

V posodo ali ponev s premerom 20 cm položite bananine liste, če želite, ali pa folijo, nato pa modri in beli riž poljubno preložite vanjo z žlico. Uporabite zadnjo stran kuhalnice ali lopatice in riž nežno in enakomerno pritiskajte v ponev in pazite, da je površina razporejenega riža ves čas ravna. Pustite, da se povsem ohladi, nato pa narežite na koščke ter postrezite s kokosovo kremno pandana (Kaya).





Kokosova jajčna krema "pandan:

Če imate sokovnik, iz listov pandana iztisnite sok in zavrzite pulpo. Lahko uporabite tudi terilnik. Liste pandana razrežite na 2,5 cm in jih v terilniku dobro strite, da dobite gladko zmes. Dodajte malo vode in vse skupaj precedite skozi tanko cedilo. Lahko uporabite tudi mešalec, če ga imate: liste pandana dajte v mešalec in dodajte pločevinko kokosovega mleka. Zmešajte, odcedite in zavrzite pulpo.

V drugi skledi dobro stepite jajca s sladkorjem. Dodajte sol in odcejeno zmes iz listov pandana in kokosovega mleka, nato pa vse prelijte v manjšo posodo na rahel ogenj.

Mešajte neprestano, dokler se zmes ne začne gostiti. To traja kakšnih 20 minut. Lahko mešate z manjšo metlico, če vidite, da se tvorijo grudice, ali pa kuhajte kremo z manjšo posodo v večji v vreli vodi.

Ko je krema gotova, bo rahlo groba zaradi kokosovega olja. To naj vas ne skrbi, saj ne bo vplivalo na okus. Prelijte kremo v kozarec in jo hranite v hladilniku. Krema lahko v hladilniku lahko zdrži tudi 3 dni. 

Lepke riževe tortice s cvetom modrega graha:

Z receptom boste morali začeti vsaj 4 ure prej ali dan prej, saj se mora riž namakati.

Nežno umijte cvetove modrega graha pod hladno tekočo vodo, nato pa jih zavrite v lončku z vodo. Ogenj zmanjšajte in namakajte še 5 minut. 

Odcedite cvetove in pri tem iztisnite čim več tekočine. Zavrzite cvetove in shranite modro tekočino. Pustite, da se ohladi.

Riž preložite v skledice. V eno skledico z rižem zlijte hladno vodo, v drugo skledico pa modro tekočino. Če tekočina v celoti ne prekrije riža, dodajte še malo hladne vode, da prekrijete riž. Pustite, da se riž namaka približno 4 ure ali čez noč v hladnem prostoru.

Ko ste pripravljeni za kuhanje, precedite riž in ga položite v drugo skledico – ena z modrim in druga z belim rižem. Prelijte 125 ml kokosovega mleka čez precejeni riž. V drugo skledico z rižem prav tako vlijte 125 ml kokosovega mleka. Dodajte sol preostanku kokosovega mleka in postavite na stran. 

V dve posodici (ki sta dovolj veliki, da ju lahko položite v parni kuhalnik) dajte prozorno folijo in v eno posodico položite beli riž. Na sredino riža vstavite list pandana. Postopek ponovite z modrim rižem v drugi posodici in potem obe položite v parni kuhalnik z dvema ali več vrstami. Kuhajte nad vrelo vodo približno 20 minut.

Posodi odstranite iz kuhalnika in z vilicami rahlo premešajte riž, da ga prerazporedite. Polovico preostalega soljenega kokosovega mleka prelijte v obe posodici z rižem in premešajte, da se riž enakomerno porazdeli, nato pa posodici z rižem spet vrnite v kuhalnik in kuhajte še kakšnih 10 minut. Riž mora biti na koncu povsem mehek.

V posodo ali ponev s premerom 20 cm položite bananine liste, če želite, ali pa folijo, nato pa modri in beli riž poljubno preložite vanjo z žlico. Uporabite zadnjo stran kuhalnice ali lopatice in riž nežno in enakomerno pritiskajte v ponev in pazite, da je površina razporejenega riža ves čas ravna. Pustite, da se povsem ohladi, nato pa narežite na koščke ter postrezite s kokosovo kremno pandana (Kaya).


sestavine

Lepke riževe tortice s cvetom modrega graha (Pulut Tai Tai)

  • 25 g posušenih cvetov modrega graha (bunga telang)
  • 250 ml vode
  • 500 g lepkega riža
  • 350 ml kokosovega mleka
  • 1 žlička soli
  • 2 lista pandana - zvezana

Kokosova jajčna krema "pandan" (Pandan Kaya)

  • 7 listov pandana
  • 4 jajca
  • 250 g sladkorja
  • 400 ml kokosovega mleka
  • ščepec soli