Hamburgerji s falaflom
Recept je iz: Shane Delia
Hamburgerji s falaflom
sestavine
- 100 g japonske majoneze Kewpie
- ½ konzervirane limone, fino sesekljane
- 10 metinih listov, natrganih
- 10 peteršiljevih listov, natrganih
- 10 koriandrovih listov, natrganih
- 12 majhnih žemljic za hamburgerje, prepolovljenih
- 150 ml paradižnikovega čatnija
- Falafli:
- 300 g osušene čičerike, namočene čez noč in odcejene
- 1 skodelica listov in stebel koriandra
- 80 ml (⅔ skodelice) limoninega soka
- 2 stroka česna, sesekljana
- 2 majhna rdeča čilija, prepolovljena in z odstranjenimi semeni
- 2 žlici semen kumina, popečenih in zmletih
- 2 žlici mletega koriandra
- Sol in poper
- Rastlinsko olje, za cvrtje
- Vložena zelenjava:
- 6 redkev, fino naribanih
- 6 mladih rep, fino naribanih
- 6 mladih kumar, fino naribanih
- 6 rdečih pes, fino naribanih
- 2 žlici semen koriandra, popečenih
- 400 ml olivnega olja
- 150 ml šerijevega kisa
- 2 žlici medu
Priprava
- Z receptom pričnite en dan prej.
- Za falafle položimo čičeriko v kuhinjski robot in meljemo, dokler ni grobo nasekljana. Dodamo preostale sestavine in dobro premešamo, da se sprimejo. Začinimo po okusu, nato oblikujemo pleskavice (približno 50 g vsaka), pri čemer naj velikost ustreza žemljici. Postavimo v hladilnik za približno 30 minut ali dokler ni hladno (hladni falafli lažje ohranijo obliko med cvrtjem).
- Za vloženo zelenjavo v 1-litrskem čistem kozarcu zmešamo zelenjavo in semena koriandra. Zmešamo olivno olje, kis in med, nato pa zmes zlijemo čez zelenjavo. Pred uporabo postavimo v hladilnik za vsaj 30 minut.
- V cvrtniku ali globoki kozici segrejemo rastlinsko olje na 180 °C. Falafle cvremo 3–4 minute ali do zlate barve. Osušimo na papirnati brisači in začinimo s soljo.
- Zmešamo majonezo in konzervirano limono. Vloženo zelenjavo odcedimo in zmešamo z zelišči. Žemljice popečemo do zlatega, nato pa zgornje in spodnje dele vzporedno razporedimo.
- Čatni razporedimo po spodnjem delu žemljic in jih nadevamo s falafli ter vloženo zelenjavo. Vrhnji del žemljic namažemo z majonezo in jih damo na vrh. Takoj postrežemo.
Sorodni recepti
Poglej vseRecepti Annabel Langbein
Pissaladiere
Recepti Ljubomir Stanišić
Lignji s sladkim krompirjem
Recepti Nathan Outlaw
Postrvje klobase z medenim belim fižolom
Recepti Jamie Oliver
POSEBNA DOSA (VEGANSKA)
Recepti Shane Delia
Počasi pečena jagnjetina z jogurtom
Recepti Ljubomir Stanišić
Telečji medaljoni s štirimi vrstami sira
Recepti Ljubomir Stanišić
Ostrige s tatarsko omako
Recepti Adam Liaw
Jagnječji kebab
Recepti Sara La Fountain
Čilijeve testenine s škampi, rikoto in parmezanom
Recepti Nenad Veljković
Fajitas z zelenjavo