Hamburgerji s falaflom

sestavine

  • 100 g japonske majoneze Kewpie
  • ½ konzervirane limone, fino sesekljane
  • 10 metinih listov, natrganih
  • 10 peteršiljevih listov, natrganih
  • 10 koriandrovih listov, natrganih
  • 12 majhnih žemljic za hamburgerje, prepolovljenih
  • 150 ml paradižnikovega čatnija
  • Falafli:
  • 300 g osušene čičerike, namočene čez noč in odcejene
  • 1 skodelica listov in stebel koriandra
  • 80 ml (⅔ skodelice) limoninega soka
  • 2 stroka česna, sesekljana
  • 2 majhna rdeča čilija, prepolovljena in z odstranjenimi semeni
  • 2 žlici semen kumina, popečenih in zmletih
  • 2 žlici mletega koriandra
  • Sol in poper
  • Rastlinsko olje, za cvrtje
  • Vložena zelenjava:
  • 6 redkev, fino naribanih
  • 6 mladih rep, fino naribanih
  • 6 mladih kumar, fino naribanih
  • 6 rdečih pes, fino naribanih
  • 2 žlici semen koriandra, popečenih
  • 400 ml olivnega olja
  • 150 ml šerijevega kisa
  • 2 žlici medu

Priprava

  • Z receptom pričnite en dan prej.
  • Za falafle položimo čičeriko v kuhinjski robot in meljemo, dokler ni grobo nasekljana. Dodamo preostale sestavine in dobro premešamo, da se sprimejo. Začinimo po okusu, nato oblikujemo pleskavice (približno 50 g vsaka), pri čemer naj velikost ustreza žemljici. Postavimo v hladilnik za približno 30 minut ali dokler ni hladno (hladni falafli lažje ohranijo obliko med cvrtjem).
  • Za vloženo zelenjavo v 1-litrskem čistem kozarcu zmešamo zelenjavo in semena koriandra. Zmešamo olivno olje, kis in med, nato pa zmes zlijemo čez zelenjavo. Pred uporabo postavimo v hladilnik za vsaj 30 minut.
  • V cvrtniku ali globoki kozici segrejemo rastlinsko olje na 180 °C. Falafle cvremo 3–4 minute ali do zlate barve. Osušimo na papirnati brisači in začinimo s soljo.
  • Zmešamo majonezo in konzervirano limono. Vloženo zelenjavo odcedimo in zmešamo z zelišči. Žemljice popečemo do zlatega, nato pa zgornje in spodnje dele vzporedno razporedimo.
  • Čatni razporedimo po spodnjem delu žemljic in jih nadevamo s falafli ter vloženo zelenjavo. Vrhnji del žemljic namažemo z majonezo in jih damo na vrh. Takoj postrežemo.

Sorodni recepti

Poglej vse