Hamburger s špinačo

Hamburger s špinačo

Opis

Priprava:

Belo in rdečo čebulo narežemo na rezine (kot za fižolovo solato).

Globoko ponev damo na ogenj, vanjo vlijemo toliko olja, da pokrije dno, in segrejemo.

V segreto ponev damo čebulo, zmanjšamo ogenj in občasno premešamo, da se čebula ne zažge.

Drobno nasekljamo mlado čebulo.

Špinačnim listom odstranimo peclje in jih drobno nasekljamo. Premešamo mlado čebulo in špinačo ter ju skupaj sekljamo do drobnega.

V globljo skledo damo mleto meso, dodamo drobno nasekljano čebulo in špinačo, jajce, krušne drobtinice, sol, poper, kumino in premešamo. Če je zmes iz mletega mesa zelo vlažna, lahko dodamo še nekaj krušnih drobtinic.

Ponev damo na ogenj, vanjo vlijemo malo oljčnega olja in segrejemo.

Pripravljeno meso z dlanjo oblikujemo v veliko pleskavico. Damo jo v segreto ponev  ter med peko obračamo. Ko se pleskavica peče, jo občasno potlačimo.

Pečico segrejemo na 180 stopinj.

Čebuli, ki jo pražimo, dodamo sol, poper in med. Med mešanjem jo karameliziramo.

Paradižnik narežemo na tanke rezine.

V drug lonec vlijemo precej oljčnega olja in ga segrejemo.

Pečeno pleskavico damo v pekač in nanjo položimo sir za hamburgerje. Damo jo v pečico, segreto na 180 stopinj, za toliko časa, da se sir stopi.

Drobno nasekljamo sveži origano in ga dodamo čebuli v ponvi. Nato dodamo še listke peteršilja in premešamo.

Kruh za hamburger vzdolžno prerežemo in ga na eni strani namažemo z gorčico.

Rezine paradižnika razporedimo po kruhu, namazanem z gorčico.

Pest mediteranske solate razporedimo po paradižniku. (Če jo kupimo v zavitku, običajno vsebuje listnate solate, kot sta endivija in berivka. Izberemo poljubno količino in jo razporedimo po kruhu za hamburger.)

V olje, ki smo ga segreli v posodi, vržemo pest riževih rezancev in jih pražimo štiri do pet sekund, dokler se ne zvijejo. Nato jih vzamemo iz lonca in damo na papirnato brisačo, ki bo vpila odvečno olje.

Iz pečice vzamemo pleskavico s stopljenim sirom in jo damo na kruh z mediteransko solatno mešanico.

Na pleskavico damo karamelizirano čebulo in jo pokrijemo z drugo polovico peciva. Postrežemo s hrustljavimi riževimi rezanci.

 

sestavine

Sestavine

  • 1 čebula
  • 1 rdeča čebula
  • oljčno olje
  • 1 žlica medu
  • 2.5 vejice svežega origana
  • nekaj listov peteršilja
  • 2 mladi čebuli
  • 7 listov špinače
  • 200 g mletega mesa za pleskavice (60 % junčjega
  • 40 % jagnjetine)
  • 1 jajce
  • 2 žlici krušnih drobtin
  • sol in poper
  • 1 ščep kumine
  • 0.5 paradižnika
  • 1 pecivo za hamburger
  • gorčica
  • mešanica mediteranske solate (zavitek)
  • 2 rezini sira za hamburgerje (ali rezina čedarja)
  • 1 pest riževih rezancev

Sorodni recepti