Grška torta z medom in pistacijami

Grška torta z medom in pistacijami

Opis

Način priprave:

1. V skledo damo jajca, jogurt, mleko, sladkor, mlete mandlje, naribano limonino lupino, moko, zdrob, pecilni prašek in oljčno olje ter dobro premešamo.

2. Pravokoten pekač rahlo namastimo z oljčnim oljem in dno potresemo z nekaj moke. Vsujemo zmes za kolač, jo razporedimo in pečemo 30 do 35 minut pri 180 stopinjah. Nato ga pustimo eno uro, da se ohladi.

3. Pistacije grobo narežemo. Damo jih v lonec in rahlo popečemo. Čeznje prelijemo pravi med. Ogenj zmanjšamo in premešamo. Izcedimo sok ene limone in pomaranče.

4. Ohlajen kolač na nekaj mestih preluknjamo, ko je še v pekaču. Čezenj prelijemo vročo glazuro in jo enakomerno razporedimo. Pustimo 10 do 15 minut, da kolač vsrka glazuro. Občasno ga lahko prelijemo.

5. Kos peciva postrežemo s pravim gostim jogurtom in svežimi jagodami, zalitimi z nekaj pomarančnega soka in posutimi s sladkorjem.


Način priprave:

1. V skledo damo jajca, jogurt, mleko, sladkor, mlete mandlje, naribano limonino lupino, moko, zdrob, pecilni prašek in oljčno olje ter dobro premešamo.

2. Pravokoten pekač rahlo namastimo z oljčnim oljem in dno potresemo z nekaj moke. Vsujemo zmes za kolač, jo razporedimo in pečemo 30 do 35 minut pri 180 stopinjah. Nato ga pustimo eno uro, da se ohladi.

3. Pistacije grobo narežemo. Damo jih v lonec in rahlo popečemo. Čeznje prelijemo pravi med. Ogenj zmanjšamo in premešamo. Izcedimo sok ene limone in pomaranče.

4. Ohlajen kolač na nekaj mestih preluknjamo, ko je še v pekaču. Čezenj prelijemo vročo glazuro in jo enakomerno razporedimo. Pustimo 10 do 15 minut, da kolač vsrka glazuro. Občasno ga lahko prelijemo.

5. Kos peciva postrežemo s pravim gostim jogurtom in svežimi jagodami, zalitimi z nekaj pomarančnega soka in posutimi s sladkorjem.

sestavine

Za testo

  • 5 jajc
  • 220 g jogurta
  • 225 g sladkorja
  • 75 g fino mletih mandljev
  • naribana limonina lupina
  • sok ene limone
  • 250 g moke
  • 200 g pšeničnega zdroba
  • žlička pecilnega praška
  • 200 ml oljčnega olja

Za glazuro

  • 150 g pistacij
  • sok ene limone
  • 1 pomaranča
  • 100 ml medu

Sorodni recepti