Opis

Grozdna torta

Priprava

  1. Pate brisee extra: v mešalniku zmešamo moko, sladkor in sol. Dodamo maslo in mešamo približno 10 sekund, da dobimo grobo zmes. Med mešanjem počasi in enakomerno dodamo rumenjak in ledeno vodo, dokler se testo rahlo ne sprime. Testo razdelimo na dve polovici in oblikujemo v diska ter ju zavijemo v plastično folijo. Postavimo v hladilnik vsaj za eno uro, največ za dva dni.
  2. Nadev: v kozici zavremo grozdje in 1/2 skodelice vode in občasno tlačimo s tlačilko za krompir, dokler se grozdje lepo ne zmehča. Odcedimo skozi fino sito v toplotno odporno skledo. V velikem loncu s težkim dnom zmešamo grozdni sok, sladkor, limonov sok in sol. V majhni skledi zmešamo koruzni škrob in žlico vode. Dodamo sokovni mešanici in kuhamo ter večkrat premešamo, dokler termometer ne pokaže 40 °c. Premestimo v isto toplotno odporno skledo in pustimo, da se ohladi, pri tem pa občasno premešamo. Nadev lahko shranimo v hladilniku v neprodušni posodi do 1 meseca.
  1. Na rahlo pomokani površini razvaljamo vsak disk testa v 3 mm debel krog. Eno serijo premestimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Preostali krog stlačimo v 23 cm velik okrogel valovit pekač z odstranljivim dnom in odvečno testo odrežemo. Zamrznemo obe seriji, da se strdita, približno 15 minut. S širokim delom dveh nastavkov za peko (2 cm in 2,5 cm) v testu izrežemo luknje, ki spominjajo na obliko grozda. Z ostrim nožem za lupljenje zarežemo steblo na vrhu. Znova postavimo v zamrzovalnik, da se strdi.
  1. Sestava: pečico segrejemo na 190 °c. Nadev razporedimo po testu v pekaču za kolače. Zmešamo jajce in žlico vode. Robove premažemo z jajcem. Preostalo testo damo na vrh in lepo poravnamo. Robove stisnemo skupaj in odrežemo odvečno testo. Premažemo z jajcem in posujemo s sladkorjem v prahu. Pekač za pito položimo na velik pekač.
  2. Pečemo 30 minut, nato odstranimo iz pečice in nežno potapkamo pekač, da odstranimo zračne mehurčke. Še naprej pečemo do zlato rjavega in dokler se ne začne peniti, 15 do 20 minut. Stresemo na rešetko in pustimo, da se v celoti ohladi. Kolač vzamemo iz modela. Postrežemo s creme fraiche.

sestavine

Pate brisee extra:

  • 2 1/2 skodelice bele večnamenske moke in še nekaj za posip
  • 1/4 skodelice kristalnega sladkorja
  • 3/4 čajne žličke soli
  • 1 skodelica hladnega nesoljenega masla, narezanega na koščke
  • 1 velik rumenjak
  • 1/4 do ledene vode

Nadev:

  • 0,3 kg grozdja concord, brez stebel
  • 1/2 skodelice in 1 žlica vode
  • 1/2 skodelice in 2 žlici kristalnega sladkorja
  • 1 1/2 čajne žličke svežega limonovega soka
  • 1/4 čajne žličke soli
  • 1 žlica koruznega škroba

Sestava:

  • 1 veliko jajce, rahlo stepeno
  • Sladkor v prahu za posip
  • Creme fraiche, za serviranje

Sorodni recepti