Gratiniran sladki krompir

Gratiniran sladki krompir

Opis

Gratiniran sladki krompir

Priprava

  1. Čebulo, oljčno olje in sol dajte v globoko kozico in na močan ogenj. Ko začne cvrčati, ogenj zmanjšajte na srednjo stopnjo, pokrijte in rahlo kuhajte 40 minut do mehkega. Večkrat premešajte, da se bo enakomerno pokuhalo.
  2. V manjšo kozico dajte smetano, česen, rožmarin in začimbe ter zavrite. Pustite, da se pokuha za tretjino.
  3. Z mandolino ali kakšnim drugim pripomočkom narežite sladki krompir na 2 mm tanke rezine, čim tanjše.
  4. Pečico segrejte na 180°C in na namaščen pekač ali v posodo za peko položite tanko plast skuhane čebulo. V obliki vrtnice po njej razporedite plast krompirja. Prelijte s tanko plastjo smetane in enakomerno potresite s sirom. Dodajte še eno plast krompirja in ponavljajte postopek. Vsako plast krompirja potlačite, da bo zbit. Na vrh položite kos papirja za peko in pokrijte. Na štedilniku pražite 2 do 3 minute na srednjem ognju, da bo čebula na dnu karamelizirala.
  5. Pecite 40 minut. Potem odstranite peki papir in pokrov ter pecite še 20 minut.

sestavine

  • 2 tanko narezani čebuli
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 10 g masla
  • 4 olupljeni srednje veliki sladki krompirji
  • 250 ml smetane
  • 1 vejica rožmarina (listke drobno nasekljajte)
  • 1 nasekljan strok česna
  • ščep kajenskega popra
  • ščep muškatnega oreščka
  • sol in poper
  • 2 veliki pesti sveže naribanega parmezana

Sorodni recepti