Granita iz mandljev s kandiranimi mandlji in mandljevimi piškoti

Vabljeni k pripravi italijanske sladice!

sestavine

  • ZA GRANITO:
  • 250 g oluščenih mandljev
  • 1 l vode
  • 250 g sladkorja
  • 50 ml rožne vode
  • ZA PIŠKOTE:
  • 250 g mandljeve paste
  • 2 rumenjaka
  • 100 g moke
  • 150 g sladkorja
  • 200 g zmehčanega masla
  • 1 ščepec soli
  • ZA KANDIRANE MANDLJE:
  • naribana lupina ene limone
  • 50 g sladkorja
  • 100 g oluščenih mandljev

Priprava

  • Za granito pripravimo mandljevo mleko tako, da mandlje grobo zmeljemo v multipraktiku. Nato dodamo sladkor in mešanico drobno zmeljemo. Med mletjem dodamo vodo. Mešanico prelijemo v skledo in dodamo rožno vodo ter premešamo. Mešanico pustimo počivati čez noč.
  • Mandljevo mleko precedimo v skledo tako, da z žlico pritiskamo gosto mešanico. Mandljevo pasto shranimo za piškote. Mleko zlijemo v kovinsko kozico in jo damo v zamrzovalnik za 2 uri ter ga občasno razbijemo z vilicami.
  • Za mandljeve piškote v skledi zmešamo rumenjake s sladkorjem. Dodamo maslo in premešamo. Dodamo moko skupaj s soljo in premešamo. Na koncu dodamo mandljevo pasto. Testo zamesimo z rokami.
  • Okrogle piškote naredimo z rokami ali žlico. Razvrstimo jih v plitev pekač, obložen s papirjem za peko. Piškote pečemo 5 do 10 minut v predhodno segreti pečici pri 170 stopinjah, dokler ne porjavijo.
  • Za kandirane mandlje sladkor potresemo po ponvi v tanki plasti. Čezenj drobno naribamo limonino lupino. Ko se sladkor začne topiti, ponev pretresemo. Dodamo mandlje in jih s stresanjem povaljamo v sladkorju.
  • Mandljevo granito postrežemo v kozarcu skupaj z mandljevimi piškoti in kandiranimi mandlji.

Sorodni recepti

Poglej vse