Goveji lemak

sestavine

  • 600 g govejega plečeta, narezanega na kose približno 6 cm dolge x 3 cm široke in 2 cm debele
  • 750 ml (3 skodelice) gostega kokosovega mleka
  • 1 žlica rastlinskega olja
  • ¾–1 žlička soli
  • 3 žličke sladkorja
  • 1 steblo limonske trave, potolčeno
  • 3 listi limete makrut
  • 1 list kurkume
  • kuhan riž, za serviranje
  • Začimbna pasta:
  • 5 posušenih celih čilijev, namočenih v vroči vodi 30 minut, ali 1 žlica paste iz posušenega čilija
  • 5 kukui, rahlo popečenih
  • 100 g svežega rdečega čilija, grobo sesekljanega
  • 1 žlička paste iz kozic (belacan)
  • 160 g rdeče azijske šalotke, olupljene in narezane na rezine
  • 1 žlica mletega koriandra v prahu (po želji)

Priprava

  • Čas namakanja 30 minut
  • Če za pripravo začimbne paste uporabljate posušene čilije, jih odcedite iz vroče vode in narežite na majhne koščke. Kukui dajte v terilnik in jih zrobite napol. Dodate svež čili in pretrite, nato dodajte posušeni čili, drobite 3-4 minute oziroma dokler ne nastane pasta. Dodajte pasto iz kozic in dobro pretlačite, nato dodajte šalotko in koriander v prahu, in pretlačite, da dobite zelo fino zmes. Druga možnost je, da sestavine zmeljete v mikserju v gladko pasto.
  • Začimbno pasto dajte v ponev z govejim mesom in preostalimi sestavinami ter 250 ml (1 skodelico) vode. Na srednje močnem ognju zavrite, nato zmanjšajte ogenj na minimum in dušite 3-4 ure oziroma toliko časa, da se goveje meso zelo zmehča in se omaka reducira in zgosti. Med kuhanjem boste morda morali dodati malo vode, če bo omaka pregosta, preden se goveje meso zmehča. Odstranite limonsko travo, liste kurkume in liste limete, nato pa postrezite s kuhanim rižem. Po želji okrasite z listi limete in čilijem.

Sorodni recepti

Poglej vse