Goveji karpačo s popečeno bučo

Goveji karpačo s popečeno bučo

Opis

Priprava:

Pečico segrejemo na 190 °C. Bučo operemo in jo previdno prerežemo na pol. Semena poberemo ven, nato jih preberemo in nekaj lepih damo v ponev z malo oljčnega olja. Ostala zavržemo. V ponvi semena prepražimo do zlate barve, nato ponev odstavimo.

Polovici buče razrežemo na drobne koščke in jih razporedimo po pekaču. V možnarju zdrobimo komarčkova in koriandrova semena, suh čili in origano s čajno žličko soli in ščepcem popra. Začimbe potresemo po koščkih buče, nato posipamo še z mletim cimetom. Kostanje zdrobimo na pekač, nato jih pokapamo z oljčnim oljem. Zmešamo z rokami in postavimo v pečico, da se 40 do 45 minut peče do lepe zlate barve in se zmehča.

 Bučo vzamemo iz pečice in jo potresemo s ščepcem soli. Zlato pražena semena previdno stresemo na pladenj, olje naj ostane v ponvi. Rožmarinove liste, ki jih posolimo in popramo, damo na desko in jih drobno sesekljamo. V njih povaljamo goveji file, da je dobro obložen z rožmarinom. Ponev z oljem spet segrejemo. Govedino položimo v zelo vroče olje. Popečemo jo minuto do minute in pol, da porjavi, nato jo obrnemo in spet popečemo. Le na zunaj naj se malo obarva, na sredi mora ostati surova. Medtem pripravimo preliv. V skledi dobro zmešamo gorčico, oljčno olje in limonin sok. Pokusimo in po potrebi še začinimo.

 

Uporabimo zelo oster nož, da razrežemo kos govedine na čim tanjše fileje. Če je treba in če bodo lepši, narežemo debelejše. S topim delom noža previdno sploščimo posamezne fileje. Razporedimo jih po večjem pekaču in jih posolimo. Povrhu položimo pečeno bučo in potresemo pečene kostanje in prepražena semena, ki so ostala na pekaču. Pokapljamo s čudovitim prelivom, nato še solatne liste, ki jih položimo po vrhu. Jed postrežemo s kosom parmezana, ki ga naribamo povrhu.

sestavine

Sestavine

  • 1 veliko muškatno bučo ali bučo red kuri
  • oljčno olje
  • čajno žličko komarčkovih semen
  • čajno žličko koriandrovih semen
  • suh rdeči čili
  • grobo sesekljan
  • čajno žličko suhega origana
  • morsko sol in sveže mleti črni poper
  • ščepec mletega cimeta
  • 100 g vakuumsko pakiranega kostanja
  • polovico šopa svežega rožmarina
  • liste osmukamo
  • 350 g govejega fileja v kosu
  • zvrhano žlico dijonske gorčice
  • 6 žlic ekstra deviškega oljčnega olja
  • sok polovice limone
  • 4 pesti lahkih in zanimivih solatnih listov
  • na primer gorčične kreše
  • radiča ali vodne
  • kreše
  • oprane in osušene
  • parmezan

Sorodni recepti