Goveji golaž s cmoki

Goveji golaž s cmoki

Opis

Segrejte olivno olje v večji posodi. Popecite meso, da dobi rjavo barvo in ga shranite.

Popražite narezano čebulo, korenje, zeleno in švedsko repo, dodajte kanček olivnega olja po potrebi in začinite.

Dodajte navadno moko in kuhajte 2 minuti, dokler sestavine ne dobijo rjave barve. Dodajte jušno osnovo in dobro mešajte, dokler se omaka ne zgosti.

Meso položite nazaj v posodo, dodajte rdeče vino in lovorjeva lista ter vse skupaj kuhajte napol pokrito na rahlem ognju eno uro.

Za cmoke: v skledi zmešajte moko, maščobo oz. loj, pecilni prašek in sol. Dobro premešajte in dodajte dovolj vode, da dobite rahlo vlažno testo, približno 5 žlic. Oblikujte ga v kroglice v velikosti slive.

Za cmoke z zelišči: v skledi zmešajte ovseno kašo, navadno moko, pecilni prašek, sol in zelišča. Naribajte ohlajeno maslo v skledo in premešajte. Zmes pregnetite s prsti. Dodajte dovolj vode, da bo testo rahlo vlažno in ga oblikujte v kroglice v velikosti slive.

Golaž naj rahlo vre eno uro, po potrebi dodatno začinite in položite cmoke v golaž, prekrijte s pokrovko in kuhajte 15-20 minut, dokler cmoki ne nabreknejo. Postrezite.  


Segrejte olivno olje v večji posodi. Popecite meso, da dobi rjavo barvo in ga shranite.

Popražite narezano čebulo, korenje, zeleno in švedsko repo, dodajte kanček olivnega olja po potrebi in začinite.

Dodajte navadno moko in kuhajte 2 minuti, dokler sestavine ne dobijo rjave barve. Dodajte jušno osnovo in dobro mešajte, dokler se omaka ne zgosti.

Meso položite nazaj v posodo, dodajte rdeče vino in lovorjeva lista ter vse skupaj kuhajte napol pokrito na rahlem ognju eno uro.

Za cmoke: v skledi zmešajte moko, maščobo oz. loj, pecilni prašek in sol. Dobro premešajte in dodajte dovolj vode, da dobite rahlo vlažno testo, približno 5 žlic. Oblikujte ga v kroglice v velikosti slive.

Za cmoke z zelišči: v skledi zmešajte ovseno kašo, navadno moko, pecilni prašek, sol in zelišča. Naribajte ohlajeno maslo v skledo in premešajte. Zmes pregnetite s prsti. Dodajte dovolj vode, da bo testo rahlo vlažno in ga oblikujte v kroglice v velikosti slive.

Golaž naj rahlo vre eno uro, po potrebi dodatno začinite in položite cmoke v golaž, prekrijte s pokrovko in kuhajte 15-20 minut, dokler cmoki ne nabreknejo. Postrezite.  

sestavine

Sestavine

  • 500 g govedine
  • pleča
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 2 srednje veliki čebuli
  • 1 korenje
  • 0.5 švedske repe
  • 1 steblo zelene
  • narezano
  • 2 žlici navadne moke
  • 1 l goveje jušne osnove
  • 2 lovorova lista
  • 400 ml rdečega vina

Cmoki

  • 125 g navadne moke
  • 65 g ledvičnega loja oz. maščobe
  • 1 žlica pecilnega praška
  • 1 žlica soli
  • hladna voda

Cmoki z zelišči

  • 70 g ovsene kaše
  • 70 g navadne moke
  • 80 g ohlajenega masla
  • 1 žlica drobno nasekljanega gladkolistnega peteršilja
  • 2 žlici rožmarina
  • 2 žlici svežih timijanovih listkov
  • 1 žlica pecilnega praška
  • 1 žlica soli
  • hladna voda