Goveji golaž

Goveji golaž

Opis

Priprava

1. V veliki ognjevarni posodi segrejemo žlico olja. Govedino popečemo po vseh straneh. Pazimo, da v posodo ne damo preveč govedine hkrati, sicer se ne bo zapekla. Najbolje je, da jo popečemo v več rundah. Meso stresemo na krožnik in prihranimo.

2. Pečico segrejemo na 140 °C oziroma plinsko pečico nastavimo na stopnjo 1. Če je potrebno, v posodo vlijemo še eno žlico olja, nato dodamo čebulo, papriko in česen ter vse pražimo, dokler se zlato ne zapeče oziroma okrog šest minut.

3. Govedino vrnemo v posodo, vmešamo dimljeno papriko, origano in pomokamo. Dodamo paradižnik, paradižnikovo mezgo, ščep morske soli in poper, nato pustimo, da zavre in počasi dušimo. Posodo pokrijemo in damo v pečico, kjer naj se govedina kuha še okrog dve uri.

4. Pol ure pred koncem kuhanja pripravimo cmočke. V skledi premešamo moko in maslo, dokler mešanica ne spominja na krušne drobtine. Vmešamo mleto papriko in začinimo s soljo ter poprom. Mešanico povežemo z nekaj žlicami vode. Malce pregnetemo, preden oblikujemo cmočke, malo manjše od dlani.

5. Posodo z govedino vzamemo iz pečice in ob robu razporedimo cmočke. Posodo vrnemo v pečico za 25 minut, da se cmočki zlato zapečejo.

6. Tik pred postrežbo v golaž vmešamo kislo smetano, da ustvarimo lep marmorni vzorec. Postrežemo s sveže kuhanim rjavim rižem in z zelenjavo, kuhano v pari.

sestavine

Sestavine:

Golaž

  • 2 žlici olja oljne ogrščice
  • 675 g govedine
  • denimo pleče
  • 1 velika čebula
  • olupljena in nasekljana
  • 1 strok česna
  • olupljen in nasekljan
  • 1 zvrhana žlička dimljene paprike
  • 1 žlička suhega origana
  • 1 zvrhana žlica bele moke
  • 2 400-g pločevinki nasekljanega paradižnika
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 1 zelena paprika
  • brez semen in grobo nasekljana
  • 3 žlice kisle smetane
  • morska sol in mleti črni poper

Cmočki

  • 150 g hladnega masla
  • narezanega na kocke
  • 375 g samovzhajajoče moke
  • 1.5 žličke dimljene paprike

Sorodni recepti