GOVEJA PITA S SIROM WARWICKA DAVISA

GOVEJA PITA S SIROM WARWICKA DAVISA
Sorodna oddaja:Jamiejev in Jimmyjev kulinarični izzivOglejte si jo: Ponedeljek 28 September ob 08:10 | Ponedeljek 28 September ob 15:00

Opis

GOVEJA PITA S SIROM WARWICKA DAVISA

Priprava

  1. Govedino narežite na 2,5 cm velike koščke in jih povaljajte v mešanici moke, ščepca morske soli in črnega popra.
  2. V veliko ponev na srednji temperaturi dajte 2 žlici olja in zapecite govedino z vseh strani do lepe rjave barve. Koščke nato preložite na krožnik.
  3. Čebulo, korenček in zeleno olupite in na grobo sesekljajte ter dajte v ponev. Dodajte lovor in pražite 5 minut, dokler se sestavine lepo ne zmehčajo. Občasno premešajte. Zelenjavo preložite k mesu na krožniku.
  4. Olupite krompir in ga narežite na 1 cm velike kocke. V prazno ponev zlijte vino in pustite, da se količina prepolovi, nato dodajte popečeno meso in zmehčano zelenjavo ter krompir.
  5. Dodajte jušno osnovo, pustite, da zavre, nato zmanjšajte temperaturo in počasi kuhajte 2 uri in 30 minut oziroma dokler se meso lepo ne zmehča. Lahko dodate malo vode, da se meso lepše zmehča. Ko je jed kuhana, jo začinite po želji in pustite, da se ohladi.
  6. Za pripravo testa dajte moko in ščep morske soli v mešalnik, dodajte na kocke narezano maslo in vse skupaj zmešajte. Zelišča osmukajte in jih skupaj s 100 ml ledeno mrzle vode dodajte v mešalnik. Ponovno zmešajte, da dobite grobo testo. Testo zavijte v plastično živilsko folijo in dajte v hladilnik za vsaj 30 minut.
  7. Pečico segrejte na 170ºC in naoljite 20-cm pekač z odstranljivim dnom.
  8. Na pomokani delovni površini razvaljajte dve tretjini testa na 2 mm debelo. Testo ohlapno ovijte okoli valjarja in ga razvijte nad pekačem, da se lepo usede po obliki pekača. Zapolnite morebitne luknje v testu in obrežite robove. V pekač s testom nato z žlico preložite dve tretjini ohlajenega polnila (preostalo maso zamrznite in naslednji dan postrezite v enoločnici). Po vrhu razdrobite sir Stilton in vse premažite s stepenim jajcem.
  9. Preostalo testo razvaljajte na malo večjo površino, kot je pekač, in ga položite na vrh. Robove stisnite skupaj. Na sredini malo zarežite, da bo lahko uhajala para. Če vam je ostalo še kaj testa, z njim po želji okrasite pito.
  10. Po vrhu premažite s stepenim jajcem. Pecite na najnižji rešetki 45 minut do 1 ure, da se testo lepo zlato zapeče. Pustite hladiti 30 minut, nato postrezite. Odlično se poda k pire krompirju in sezonski zelenjavi, kuhani na pari.

sestavine

  • 1,2 kg vratovine in/ali govejih prsi
  • 3 zvrhane žlice moke
  • olivno olje
  • 2 rdeči čebuli
  • 2 korenčka
  • 4 koščki zelene
  • 4 sveži lovorjevi listi
  • 400 g krompirja
  • 400 ml rdečega vina
  • 1,2 litra kakovostne goveje jušnje osnove
  • 100 g sira Stilton
  • 1 veliko jajce
  •  
  • TESTO
  • 400 g moke, plus malo za posipanje
  • 200 g soljenega masla (hladnega)
  • 4 vejice svežega rožmarina
  • ½ šopka svežega timijana (15 g)
  • ½ šopka svežega origana (15 g)

Sorodni recepti