Govedina v burgundcu s cmoki iz bagete

Govedina v burgundcu s cmoki iz bagete

Opis

Priprava

1. Pečico segrejemo na 150 °C oziroma plinsko nastavimo na stopnjo 2.

2. Vse kose mesa pomokamo. V veliki posodi na zelo vročem olju v več rundah rjavo zapečemo meso. Vse meso popečemo na istem olju. Meso poberemo iz posode in v njej pražimo slanino, čebulo in česen, dokler se zlatorjavo ne zapečejo. Dodamo zelišča in začimbe, nato v posodo vrnemo še meso. Prilijemo 300 ml vode, vino, dodamo paradižnikovo mezgo, sladkor in sol. Postrgamo vse zapečene delce, saj obogatijo okus.

3. Posodo pokrijemo in jo damo v pečico, kjer naj se jed kuha še tri ure oziroma tako dolgo, da se meso zmehča skoraj do razpadanja.

4. Bageto narežemo na manjše kocke in jih damo v skledo. Dodamo peteršilj. Mleko zavremo in z njim prelijemo krušne kocke. Premešamo, da se mleko enakomerno vpije, nato pokrijemo in pustimo 15 minut.

5. Začinimo z muškatnim oreščkom, soljo in poprom. Vmešamo jajce in žlico moke. Če je zmes prevlažna (biti mora vlažna in le malce lepljiva), dodamo še eno žlico moke. Malce navlažimo roke, da se nam cmoki ne bodo prijemali nanje, nato oblikujemo 12-14 cmokov, manjših od žogice za golf.

6. Okrog 20 minut pred koncem kuhanja v golaž dodamo gobe in solimo po okusu.

7. Medtem v veliki ponvi segrejemo za oreh masla in na njem pet minut pečemo cmoke, dokler niso zlatorjavi in hrustljavi. Nato jih odcedimo.

8. Golaž okrasimo s peteršiljem in postrežemo s cmoki.

 

Namig

Golaž pripravite dan prej, da se lahko okusi povsem razvijejo. Gobe dodamo, preden ga počasi segrejemo (ne pustimo zavreti).


Priprava

1. Pečico segrejemo na 150 °C oziroma plinsko nastavimo na stopnjo 2.

2. Vse kose mesa pomokamo. V veliki posodi na zelo vročem olju v več rundah rjavo zapečemo meso. Vse meso popečemo na istem olju. Meso poberemo iz posode in v njej pražimo slanino, čebulo in česen, dokler se zlatorjavo ne zapečejo. Dodamo zelišča in začimbe, nato v posodo vrnemo še meso. Prilijemo 300 ml vode, vino, dodamo paradižnikovo mezgo, sladkor in sol. Postrgamo vse zapečene delce, saj obogatijo okus.

3. Posodo pokrijemo in jo damo v pečico, kjer naj se jed kuha še tri ure oziroma tako dolgo, da se meso zmehča skoraj do razpadanja.

4. Bageto narežemo na manjše kocke in jih damo v skledo. Dodamo peteršilj. Mleko zavremo in z njim prelijemo krušne kocke. Premešamo, da se mleko enakomerno vpije, nato pokrijemo in pustimo 15 minut.

5. Začinimo z muškatnim oreščkom, soljo in poprom. Vmešamo jajce in žlico moke. Če je zmes prevlažna (biti mora vlažna in le malce lepljiva), dodamo še eno žlico moke. Malce navlažimo roke, da se nam cmoki ne bodo prijemali nanje, nato oblikujemo 12-14 cmokov, manjših od žogice za golf.

6. Okrog 20 minut pred koncem kuhanja v golaž dodamo gobe in solimo po okusu.

7. Medtem v veliki ponvi segrejemo za oreh masla in na njem pet minut pečemo cmoke, dokler niso zlatorjavi in hrustljavi. Nato jih odcedimo.

8. Golaž okrasimo s peteršiljem in postrežemo s cmoki.

 

Namig

Golaž pripravite dan prej, da se lahko okusi povsem razvijejo. Gobe dodamo, preden ga počasi segrejemo (ne pustimo zavreti).

sestavine

Sestavine:

  • 900 g govejega bočnika ali govedine za golaž
  • narezane na šest večjih kosov
  • 2 žlici bele moke
  • 2 žlici rastlinskega olja
  • 150 g rezin ali kockic dimljene slanine
  • 10 srebrnih čebulic ali šalotk
  • olupljenih
  • 2 stroka česna
  • strta
  • 1 lovorov list
  • šopek peteršilja
  • samo stebelca
  • vejica timijana
  • vejica rožmarina
  • 3 klinčki
  • 10 zrn popra
  • strtih
  • 500 ml rdečega vina
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 1 žlička sladkorja
  • 1 žlička soli
  • 10 rjavih šampinjonov
  • listki peteršilja
  • nasekljani
  • za okras

Cmoki

  • 200 g stare bagete ali drugega kruha (vključno s skorjo)
  • prgišče nasekljanega peteršilja
  • 250 ml mleka
  • ščep muškatnega oreščka
  • sol in sveže mleti črni poper
  • 1 jajce kokoši iz proste reje
  • 1 žlica bele moke
  • maslo
  • za peko

Sorodni recepti