Gnezda z morskimi sadeži

Gnezda z morskimi sadeži

Opis

Priprava

1. Pečico segrejemo na 200 °C oziroma ventilatorsko na 180 °C ali nastavimo plinsko na 6. V težki ponvi segrejemo olje ter na srednjem do majhnem ognju deset minut pražimo čebulo, koromač in česen.

2. Rezance damo v skledo in jih prelijemo z vrelo vodo. Namakamo jih okrog 45 sekund, da se zmehčajo, a so še vedno trdni. Nato jih odcedimo in razporedimo po čisti kuhinjski krpi, da odstranimo odvečno vodo. Dobro jih osušimo. Šest vdolbin v pekaču za mafine namastimo z maslom, nato vdolbine obložimo z rezanci. Rezance potisnemo vse do roba vdolbine, saj se bodo malce skrčili. Rezance damo v pečico za 30 minut oziroma za tako dolgo, da so zlatorjavo zapečeni in hrustljavi.

3. Medtem v ponev s čebulo, koromačem in česnom damo chorizo in pražimo okrog 8-10 minut oziroma dokler ni klobasa zlatorjava. Prilijemo vino, dodamo žafran in kuhamo okrog minuto, preden prilijemo jušno osnovo. Pustimo, da zavre.

4. Dodamo ribe, kozice in stebla brokolija ter vmešamo v omako. Kuhamo eno minuto, nato dodamo klapavice, ladinke in cvetove brokolija. Pretresemo v omaki, ponev pokrijemo in povečamo ogenj. Pokrito kuhamo tri minute.

5. Odkrijemo, juho precedimo skozi cedilo v veliko skledo. Tekočino vrnemo v ponev in počasi kuhamo še 20 minut, dokler se ne zreducira do želene gostote. Lahko pripravimo juho ali bogato omako.

6. Nekaj školjk vzamemo iz ribje jušne osnove in jim odstranimo lupino. Jušno osnovo imamo na toplem, dokler ne zreduciramo omake.

7. Riževe rezance vzamemo iz pečice in jih razporedimo v velike plitve skodelice. V vsako gnezdo damo za veliko zajemalko morskih sadežev. Na robu gnezd lepo razporedimo ribo in brokoli.

sestavine

Sestavine

  • 2 žlici rastlinskega olja
  • 1 čebula
  • olupljena
  • prepolovljena in na tanko narezana
  • 1 majhen koromač
  • očiščen in na tanko narezan
  • 2 stroka česna
  • olupljena in narezana
  • 140 g tankih riževih rezancev
  • maslo
  • za pomastitev
  • 1 klobasa chorizo
  • narezana na kolobarje
  • 150 ml belega vina
  • 1 velik ščep žafrana
  • 750 ml jušne osnove
  • 200 g ličk morske spake ali polenovke
  • 250 g kraljevih kozic v lupini
  • 150 g vijoličnega brokolija
  • ločimo peclje in cvetove
  • 600 g mešanice klapavic in ladink
  • očiščenih

Sorodni recepti