Gnezda iz sira in krompirja

Gnezda iz sira in krompirja

Opis

Priprava

1. Pečico segrejemo na 180 °C oziroma plinsko nastavimo na stopnjo 4. Pekač za šest mafinov namastimo z mehkim maslom.

2. Krompir olupimo in narežemo na tanke palčke. Lahko uporabimo rezilo za rezanje zelenjave julienne ali poseben rezalnik.

3. Čebulo, česen, lovorov list in slanino damo v veliko ponev s premazom proti prijemanju in vse pražimo, dokler se slanina zlatorjavo ne zapeče. Prilijemo vino in reduciramo, dokler ne ostane le nekaj žlic tekočine. Odstranimo lovorov list.

4. Vmešamo krompirjeve palčke in odstavimo z ognja. Nato vmešamo še kocke sira.

5. Krompirjevo mešanico razdelimo v šest vdolbin v pekaču in pečemo 15–20 minut oziroma tako dolgo, da se gnezda zlatorjavo zapečejo. Postrežemo vroča.

 

Namig

Reblochon je sir iz surovega kravjega mleka. Ima močen vonj in orehast okus. Če v trgovini ne najdete reblochona ali imate raje nežnejši okus, ga lahko zamenjate z briejem.


Priprava

1. Pečico segrejemo na 180 °C oziroma plinsko nastavimo na stopnjo 4. Pekač za šest mafinov namastimo z mehkim maslom.

2. Krompir olupimo in narežemo na tanke palčke. Lahko uporabimo rezilo za rezanje zelenjave julienne ali poseben rezalnik.

3. Čebulo, česen, lovorov list in slanino damo v veliko ponev s premazom proti prijemanju in vse pražimo, dokler se slanina zlatorjavo ne zapeče. Prilijemo vino in reduciramo, dokler ne ostane le nekaj žlic tekočine. Odstranimo lovorov list.

4. Vmešamo krompirjeve palčke in odstavimo z ognja. Nato vmešamo še kocke sira.

5. Krompirjevo mešanico razdelimo v šest vdolbin v pekaču in pečemo 15–20 minut oziroma tako dolgo, da se gnezda zlatorjavo zapečejo. Postrežemo vroča.

 

Namig

Reblochon je sir iz surovega kravjega mleka. Ima močen vonj in orehast okus. Če v trgovini ne najdete reblochona ali imate raje nežnejši okus, ga lahko zamenjate z briejem.

sestavine

Sestavine:

  • 1 žlica mehkega masla
  • 500 g škrobnatega krompirja za kuhanje
  • 1 čebula
  • drobno nasekljana
  • 1 strok česna
  • drobno nasekljan
  • 1 lovorov list
  • 200 g rezin ali kockic dimljene slanine
  • 100 ml suhega belega vina
  • 250 g sira reblochon
  • narezanega na kocke

Sorodni recepti