Ghormeh sabzi in kashk bademjan (Perzijska zeliščna enolončnica s šampinjoni portobello in pečenimi jajčevci s sirom)

Ghormeh sabzi in kashk bademjan (Perzijska zeliščna enolončnica s šampinjoni portobello in pečenimi jajčevci s sirom)

Opis

1. Fižol namočimo in skuhamo do mehkega.

2. Narezano čebulo in česen popražimo v majhnem loncu z 2 žlicama rastlinskega olja, dokler ne posteklenita in pozlatita (če bomo uporabili semena grškega sena, dodamo tudi ta).

3. Dodamo bučo, mešamo in pečemo 5 minut do rjavega, nato pa dodamo gobe in bučko.

4. V lonec dodamo skodelico vrele vode.
Pokrijemo s pokrovom in pustimo rahlo vreti 5 minut.

5. V drugem loncu popražimo zelišča na 2 žlicah rastlinskega olja.
Popražena zelišča dodamo v lonec z mešanico. V lonec dodamo kuhan fižol.

6. Namočene limete nekajkrat predremo, jih dodamo v lonec in premešamo.

7. Zdaj dodamo mleti čili, kurkumo, sol, perzijsko mešanico začimb (advieh) po želji.

8. Dodamo 2 žlici paradižnikove mezge in temeljito premešamo. 

9. Lonec pokrijemo s pokrovom in kuhamo 10-15 minut, dokler se buča ne zmehča.


Za Kashk bademjan (bademjoon):

1. Jajčevce popečemo na 2 žlicah rastlinskega olja, dokler ne pozlatijo.

2. Medtem popražimo čebulo do zlatega, dodamo meto in pražimo še 2 minuti.

3. Pečene jajčevce pretlačimo ali zmeljemo v multipraktiku.

4. Dodamo popraženo čebulo in strte orehe ter dobro premešamo.

5. Dodamo mleti čili, sol in popraženo drobljeno meto.

6. Dodamo kashk ali rikoto in temeljito premešamo.

Postrežemo s toplim rižem basmati (kuhanim z žličko kurkume, dodane na začetku)

sestavine

  • 1 čebula
  • 4 stroki česna
  • 0.5 majhne buče (narezane na velike kocke)
  • 6 debelih šampinjonov portobello (narezanih na debele rezine)
  • 1 bučka (narezana na velike kocke)
  • 4 posušene perzijske limete (namočene eno uro)
  • 1 skodelica rdečega fižola (skuhanega in odcejenega)
  • 1 skodelica boba (rjavega
  • skuhanega in odcejenega)
  • 3 skodelice vode od kuhanja fižola
  • 4 skodelice svežega peteršilja
  • 3 skodelice svežega koriandra
  • 0.5 skodelice grškega sena ali 2 žlički semen grškega sena
  • 2 skodelici svežega drobnjaka
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 1.5 žličke mletega čilija
  • 3 žličke kurkume
  • 1.5 žlice začimbe advieh (perzijska mešanica začimb)
  • 1.5 skodelice gobje jušne osnove (jušna kocka)
  • morska sol
  • poper
  • 2 žlici olja
  • 2 skodelici kuhanega rjavega riža
  • 0.5 granatnega jabolka
  • zelišča in pistacije

Kashk bademjan (bademjoon)

  • 3 srednji jajčevci (olupljeni in narezani na rezine)
  • 2 majhni čebuli
  • olje za cvrtje
  • 1 žlica drobljene posušene mete
  • 0.5 skodelice narezanega peteršilja
  • 0.5 žličke čilija v prahu
  • morska sol
  • 0.5 skodelice kashka (ali rikote)