Fižolova solata s sezamom
Priprava

Fižol pred kuhanjem čez noč namočimo. Namočeni fižol precedimo. Lonec damo na štedilnik, vlijemo vodo, dodamo precejeni fižol in kuhamo, dokler se ne zmehča.

Trdo skuhamo dve jajci.

Drugi lonec damo na ogenj, vlijemo vodo in pustimo, da zavre. Dodamo ščepec soli in figov kis. Rdečo čebulo narežemo na polmesece (za fižolovo solato). S cedilom čebulo za 30 sekund potopimo v vrelo vodo in jo vzamemo ven. Čebulo damo v posodo hladne vode in pustimo počivati. Tako bo čebula pekoči okus pustila v vodi in tudi vonj bo blažji.

Ugasnemo ogenj pod loncem, v katerega smo potopili čebulo in ustavimo vretje. Ko je voda še vrela, pomešamo z žlico, da ustvarimo vrtinec in dodamo jajce. Jajce se bo v vrtincu poširalo celo. Ko beljak postane bolj motne barve in prekrije rumenjak (v 2 do 3 minutah), jajce vzamemo ven s penovko tako, da ga ne prebijemo in ga damo v posodo. Postopek ponovimo z drugim jajcem.

Ko je fižol dovolj mehek, vodo precedimo v posodo in pustimo, da se fižol ohladi. Vode od kuhanja ne zavržemo.

Sezam damo v multipraktik. Beljak poširanih jajc previdno poberemo z žlico in pazimo, da ne prebijemo rumenjaka. Dodamo ga sezamu in dolijemo sok ene limone. Česen olupimo in ga dodamo sezamu. Dodamo še sol, oljčno olje in kuhani fižol ter meljemo, dokler se zmes ne spremeni v pire. Dodamo vodo, v kateri se je kuhal fižol, a le toliko, da omaka postane tekoča in nato znova premešamo. Sezamovo omako damo v posodo.

Liste peteršilja odtrgamo in jih drobno nasekljamo.

Čebulo vzamemo iz posode z vodo, jo razporedimo po papirnati brisači in odstranimo višek vode. Rdečo čebulo damo v posodo, po njej izcedimo sok polovice limone, dodamo dva ščepca sumaka in ščepec drobno nasekljanega peteršilja ter nato to dobro premešamo.

Kuhani fižol damo v posodo, prelijemo s sezamovo omako, dodamo nasekljan peteršilj, suho meto, ščepec sumaka in sladko papriko. Dodamo figov kis in premešamo.

Trdo kuhana jajca olupimo in jih narežemo na rezine. Če hočete, to lahko storite z rezalnikom za jajca.

Fižolovo solato damo na krožnik in po vrhu razporedimo rdečo čebulo. Ob solati razporedimo narezana jajca. Posujemo s sumakom. Z žlico razbijemo rumenjake poširanih jajc in jih prelijemo po fižolovi solati. Postrežemo.

sestavine

  • Sestavine250 g suhega fižola voda sol 1 žlička figovega kisa 2 jajci za poširanje 2 jajci za kuhanje 2 glavici rdeče čebuleZa omako1 čajna skodelica sezoma beljaki poširanih jajc 1 limona sok 1 strok česna 0.5 čajne skodelice oljčnega olja 3 jušne žlice kuhanega fižola voda v kateri smo kuhali fižol 1 pest peteršilja listi sumak 0.5 limona sok 1 ščepec suhe mete 1 ščepec sladke paprike 2 čajni žlički figovega kisa

Priprava