Figov kolač in maskarpone z vaniljo

Figov kolač in maskarpone z vaniljo

Opis

Priprava:

Sestavine naj bodo sobne temperature.

Pečico segrejemo na 180 °C. Pekač premera 20 cm s snemljivim dnom namastimo in na dno položimo papir za peko.

V skledi penasto vmešamo maslo in sladkor, da dobimo bledo mešanico.

Dodamo jajca, drugega za drugim, ter jih vmešavamo do gladkega.

Previdno vmešamo moko, pecilni prašek, sol, kardamom in cimet, dokler ne dobimo gostega testa za kolač.

Nasekljamo 5 fig, preostale prerežemo na pol.

V testo vmešamo nasekljane fige in ga vlijemo v pekač. Testo je gosto, zato uporabimo lopatko, da ga razmažemo po dnu pekača.

Na površje testa nežno vtisnemo polovice fig in potresemo z mandljevimi lističi.

Pečemo v pečici 40-45 minut. Če mandlji preveč porjavijo, pekač pokrijemo z aluminijasto folijo.

Kolač vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladi.

Vrh kolača preluknjamo s palčko, ga prelijemo z medom ter pustimo, da nekaj medu steče v luknjice.

Za mascarpone z vaniljo zmešamo mascarpone, sladkor v prahu in semena, postrgana iz stroka vanilje. Pokusimo in če imamo raje bolj sladko, dodamo še nekaj sladkorja v prahu.


sestavine

  • 110 g masla in dodatno maslo za pekač
  • 150 g svetlorjavega sladkorja
  • 2 veliki jajci iz proste reje
  • 210 g navadne moke
  • presejane
  • 1 žlica pecilnega praška
  • 1 ščepec soli
  • 1 žlička mletega cimeta
  • 2 žlički mletega kardamoma
  • 12 fig
  • 50 g mandljevih lističev
  • palčke za koktejle
  • med za prelivanje
  • 110 g masla in dodatno maslo za pekač
  • 150 g svetlorjavega sladkorja
  • 2 veliki jajci iz proste reje
  • 210 g navadne moke
  • presejane
  • 1 žlica pecilnega praška
  • 1 ščepec soli
  • 1 žlička mletega cimeta
  • 2 žlički mletega kardamoma
  • 12 fig
  • 50 g mandljevih lističev
  • palčke za koktejle
  • med za prelivanje

Za mascarpone z vaniljo

  • 250 g mascarponeja
  • 2.5 žlice sladkorja v prahu
  • 1 strok vanilje

Sorodni recepti