Falafli s pečeno zelenjavo

Falafli s pečeno zelenjavo

Opis

Priprava:

1. Fižol in čičerko precedimo in operemo. Stresemo ju v mešalnik. Dodamo stebelce koriandra, omako harisa, naribano limonino lupino in moko. Začinimo s soljo, z belim poprom in s pimentom. Zmeljemo.

2. Iz zmesi z mokrimi rokami oblikujemo osem kroglic. Ocvremo jih po obeh straneh v segreti ponvi na malo oljčnega olja pri srednji temperaturi.

3. Paprike in čebulo očistimo. Grobo jih natrgamo, spečemo v suhi žar ponvi in potresemo s soljo in z belim poprom. Ko dobijo značilne sledi na obeh straneh, so pripravljene.

4. Za omako v mešalnik stresemo 3 do 4 manjše zrele paradižnike, liste koriandra, pekočo papriko in pretlačeni česen. Začinimo s soljo, črnim poprom in z limonovim sokom. Po želji zmeljemo grobo ali fino.

5. Za čilijevo pomako skuto ali kajmak zmeljemo s čilijevo omako in mešamo, dokler ne dobimo homogene zmesi.

6. Segrejemo tortilje ali arabske pite. Položimo jih na leseno desko skupaj s falafli, pečeno zelenjavo, skledico paradižnikove omake in skledico čilijeve pomake. Po želji lahko postrežemo turšijo iz narezanega kislega zelja.

 

sestavine

Za falafel

  • 400 g fižola iz pločevinke
  • 400 g čičerke
  • naribana lupina ene limone
  • 1 žlica omake harisa
  • 1 žlica pimenta
  • 1 žlica moke
  • 2 žlici oljčnega olja

Za zelenjavo

  • 1 rdeča paprika
  • 1 rumena paprika
  • 4 mlade čebule
  • 8 polnozrnatih tortilj

Za paradižnikovo omako

  • 2 zrela paradižnika
  • 0.5 pekoče paprike
  • 0.5 stroka česna
  • sok ene limete

Za čilijevo pomako

  • 250 g skute
  • 1 žlica čilijeve omake

Sorodni recepti