Falafel iz marelic in bučk z muhammaro, avokadom in metinim sirom

Falafel iz marelic in bučk z muhammaro, avokadom in metinim sirom

Opis

Priprava falafla:

1. Čičerko damo v veliko skledo in jo prelijemo z vsaj dvakratno količino hladne vode. Namakamo čez noč.

2. Naslednji dan čičerko odcedimo. Dodamo čebulo, česen, peteršilj in koriander. Vse skupaj zmeljemo v multipraktiku, vendar le toliko, da je pasta povezana, ne pa preveč mehka.

3. V pasto dodamo začimbe, bučke, marelice, mandlje, pecilni prašek, 3/4 žličke soli, moko in tri žlice vode. Vse dobro premešamo z rokami. Mešanico pokrijemo in pustimo v hladilniku vsaj eno uro oziroma do takrat, ko jo bomo potrebovali.

4. V ponev vlijemo dovolj olja, da prekrijemo falafel, in ga segrejemo na 180 stopinj.

5. Navlažimo roke in v dlani v kroglico oblikujemo žlico mešanice. Potresemo s sezamovimi semeni in cvremo v olju štiri minute oziroma do rjave barve.

6. Odcedimo in osušimo na papirnati brisači. Postrežemo s humusom, ploščatim kruhom in solato.

 Priprava avokada in metinega sira:

1. Vse sestavine premešamo v skledi. Začinimo po okusu.

Priprava muhammare:

1. Vse sestavine zmeljemo v grobo pasto. Začinimo po potrebi.

sestavine

Falafel

  • 250 g suhe čičerike
  • 0.33 skodelice čičerikine moke
  • 0.5 srednje velike čebule
  • drobno nasekljane
  • 1 strok česna
  • strt
  • 1 žlica drobno nasekljanega gladkolistnega peteršilja
  • 2 žlici drobno nasekljanega koriandra
  • 0.25 žličke kajenskega popra
  • 0.5 žličke mletega kumina
  • 0.5 žličke mletih semen koriandra
  • 0.5 žličke mletega kardamoma
  • 0.5 žličke kurkume
  • 0.5 žličke pecilnega praška
  • 2 žlički svetlega tahinija
  • 1 žlička praženih narezanih mandljev
  • 1 žlička drobno narezanih bučk
  • 2 žlički drobno narezanih suhih marelic
  • 750 ml sončničnega olja za cvrtje
  • 0.5 žličke sezamovih semen
  • sol

Avokado in metin sir

  • 0.5 narezanega avokada
  • 100 g narezanega feta sira
  • sok ene limone
  • 2 žlici natrganih listkov mete
  • sol in poper

Muhammara iz pečene rdeče paprike

  • 2 veliki pečeni rdeči papriki
  • 0.75 skodelice praženih orehov
  • 0.5 skodelice drobtinic iz kislega kruha
  • 1 velik strok zelo svežega česna
  • strt
  • 2 žlici limonovega soka
  • 0.5 žličke zdrobljenega suhega čilija
  • 1 žlička mletega kumina
  • 0.5 skodelice oljčnega olja
  • 2 žlički melase iz granatnega jabolka
  • morska sol po okusu