Falafel iz marelic in bučk z muhammaro, avokadom in metinim sirom

Priprava falafla:

1. Čičerko damo v veliko skledo in jo prelijemo z vsaj dvakratno količino hladne vode. Namakamo čez noč.

2. Naslednji dan čičerko odcedimo. Dodamo čebulo, česen, peteršilj in koriander. Vse skupaj zmeljemo v multipraktiku, vendar le toliko, da je pasta povezana, ne pa preveč mehka.

3. V pasto dodamo začimbe, bučke, marelice, mandlje, pecilni prašek, 3/4 žličke soli, moko in tri žlice vode. Vse dobro premešamo z rokami. Mešanico pokrijemo in pustimo v hladilniku vsaj eno uro oziroma do takrat, ko jo bomo potrebovali.

4. V ponev vlijemo dovolj olja, da prekrijemo falafel, in ga segrejemo na 180 stopinj.

5. Navlažimo roke in v dlani v kroglico oblikujemo žlico mešanice. Potresemo s sezamovimi semeni in cvremo v olju štiri minute oziroma do rjave barve.

6. Odcedimo in osušimo na papirnati brisači. Postrežemo s humusom, ploščatim kruhom in solato.

 Priprava avokada in metinega sira:

1. Vse sestavine premešamo v skledi. Začinimo po okusu.

Priprava muhammare:

1. Vse sestavine zmeljemo v grobo pasto. Začinimo po potrebi.

sestavine

  • Falafel250 g suhe čičerike 0.33 skodelice čičerikine moke 0.5 srednje velike čebule drobno nasekljane 1 strok česna strt 1 žlica drobno nasekljanega gladkolistnega peteršilja 2 žlici drobno nasekljanega koriandra 0.25 žličke kajenskega popra 0.5 žličke mletega kumina 0.5 žličke mletih semen koriandra 0.5 žličke mletega kardamoma 0.5 žličke kurkume 0.5 žličke pecilnega praška 2 žlički svetlega tahinija 1 žlička praženih narezanih mandljev 1 žlička drobno narezanih bučk 2 žlički drobno narezanih suhih marelic 750 ml sončničnega olja za cvrtje 0.5 žličke sezamovih semen solAvokado in metin sir0.5 narezanega avokada 100 g narezanega feta sira sok ene limone 2 žlici natrganih listkov mete sol in poperMuhammara iz pečene rdeče paprike2 veliki pečeni rdeči papriki 0.75 skodelice praženih orehov 0.5 skodelice drobtinic iz kislega kruha 1 velik strok zelo svežega česna strt 2 žlici limonovega soka 0.5 žličke zdrobljenega suhega čilija 1 žlička mletega kumina 0.5 skodelice oljčnega olja 2 žlički melase iz granatnega jabolka morska sol po okusu

Priprava