Esseški gumbo
Postopek:
1. Za slastno jušno osnovo najprej razkosamo piščanca na 8 kosov in dobimo dve bedri, dve peruti, dve krači, dvoje prsi in trup.

2. Trup damo v veliko kozico in ga pražimo na srednjem ognju z malce oljčnega olja 5 do 10 minut ali dokler ne porjavi in zadiši.

3. Kozice olupimo, glave in lupine dodamo v kozico. Dodamo kajenski poper in osnovo, zavremo, nato zmanjšamo ogenj in pustimo rahlo vreti 15 minut.

4. Chorizo narežemo na debele rezine. Čebulo olupimo in grobo nasekljamo, paprikam odstranimo semena in jih grobo narežemo, zeleni odrežemo liste in jo narežemo. Česen olupimo in drobno nasekljamo, nato narežemo čilije. Sladki krompir zdrgnemo in narežemo na 3-cm kose.

5. V veliko ponev na srednjem ognju vlijemo malce oljčnega olja. Dodamo chorizo, rožmarin, vejice timijana in 2 lista lovora. Pražimo 4 do 5 minut, da porjavi, nato pa damo vse na krožnik.

6. Kose piščanca dobro začinimo s soljo in poprom in jih z malce oljčnega olja damo v ponev s kožo navzdol. Pečemo na velikem ognju 10 minut, da porjavijo, ter občasno obrnemo. Damo jih na krožnik.

7. V preostalo maščobo damo narezano čebulo, paprike, zeleno, česen, čili, kajenski poper in preostala lovorova lista. Pražimo na srednjem ognju 5 minut ali dokler se sestavine ne zmehčajo in pozlatijo.

8. Umešamo moko. Vlijemo 2 zajemalki jušne osnove, dodamo popraženega piščanca, chorizo, narezan sladki krompir in pelate.

9. Zavremo in pelate zmečkamo s hrbtno stranjo žlice. Pokrijemo in pustimo rahlo vreti 40 minut oziroma dokler se piščanec ne zmehča in skuha.

10. Čilije scotch bonnets drobno nasekljamo (po želji jih lahko pred tem blanširamo v vreli vodi, da ublažimo pekoč okus). Lovorove liste zmečkamo v možnarju, dodamo dobro merico ekstradeviškega oljčnega olja, kis in ščepec soli. Umešamo narezane čilije in damo na stran, da se okusi razvijejo.

11. Okro narežemo pod kotom, jo dodamo jedi in kuhamo še 10 minut. Nežno umešamo meso rakov in kozic ter kuhamo še zadnjih 5 minut oziroma dokler ni kuhano. Začinimo po želji.

12. Potresemo z drobno narezanimi listi peteršilja in postrežemo z vloženimi čiliji, rjavim rižem ter svežo zeleno solato.

sestavine

  • Sestavine200 g klobase chorizo 1 čebula 1 zelena paprika 1 rumena paprika 1 rdeča paprika 3 stebla zelene 4 stroki česna 1 svež rdeči čili 1 sveži zeleni čili 2 velika sladka krompirja nekaj vejic svežega rožmarina nekaj vejic svežega timijana 4 svežih lovorovih listov 1 žlička kajenskega popra 1 žlica navadne moke 400 g pločevinka pelatov 300 g okre 300 g belega mesa rakov nekaj vejic svežega gladkolistnega peteršiljaJušna osnova1.6 kg piščanec iz proste reje oljčno olje 12 orjaških tigrastih kozic z lupino 1 žlička kajenskega popra 1.5 l bio jušne piščančje osnoveVloženi čiliji6 svežih čilijev scotch bonnets 2 sveža lovorova lista ekstra deviško oljčno olje vinski kis

Priprava

    Sorodni recepti

    Poglej vse