ENOLONČNICA Z VOLOVSKIM REPOM S PIREJEM

ENOLONČNICA Z VOLOVSKIM REPOM S PIREJEM

Opis

Priprava

1. Volovski rep posušimo s kuhinjsko brisačo in ga solimo ter popramo. V ponvi segrejemo žlico oljčnega olja na srednjem ognju. Rep popečemo na obeh straneh, da se obarva zlatorjavo. S prijemalko meso prestavimo na krožnik, ki ga postavimo na stran.

2. V ponvi stopimo kos masla, dodamo čebulo, korenje, zeleno, lovorov list in timijan. Pražimo nekaj minut, dokler čebula ne postekleni. Meso damo spet v ponev. Dodamo stroke česna, vlijemo olje in dovolj osnove, da meso prekrijemo. Počakamo, da zavre in potem zmanjšamo ogenj. Kuhamo 1,5 do2 uri, dokler meso ni mehko, ko vanj zapičimo vilice.

3. Za pire kuhamo pastinak, repo, gomoljno zeleno in krompir v loncu slane vrele vode 20 do 30 minut. Odstavimo z ognja in odcedimo. Zelenjavo damo nazaj v lonec, dodamo pa ji še maslo, sol in smetano. Pretlačimo.

4. Volovski rep okrasimo s sveže nasekljanim peteršiljem in ga postrežemo na posteljici iz pireja.

sestavine

Sestavine

  • 1 volovski rep brez kosti
  • sol in poper
  • oljčno olje
  • 1 srednje velika rumena čebula
  • 1 nasekljana vejica zelene
  • 1 korenček
  • narezan na kocke
  • 2 skodelici goveje osnove
  • 2 skodelici rdečega vina
  • 3 neolupljeni stroki česna
  • 1 lovorov list
  • 1 vejica timijana
  • peteršilj

Pire

  • 1 pastinak
  • narezan na 2.5-cm kose
  • večje kose prerežemo tudi po dolžini
  • 1 repa
  • narezana na 2.5-cm kose
  • 2 krompirja
  • olupljenega in narezanega na centimetrske kocke
  • 0.5 narezana gomoljna zelena
  • smetana
  • maslo