Empanade s piščancem in klobaso chorizo

V Španiji in na Portugalskem so empenade tradicionalni testeni žepki z slanimi nadevi, močnega okusa. Odlični so ob vsaki priložnosti, še posebej pa se priležejo kot tapasi, prigrizki ob hladnem pivu.

 

Pečico segrejemo na 180 °C/plinsko nastavimo na 4. Za nadev zložimo bedra v majhen pekač, jih dobro solimo in popramo ter pustimo v pečici okrog 45 minut, da se povsem spečejo. Pustimo jih, da se malo ohladijo.

 

Medtem pripravimo testo. Stopimo maslo in pustimo, da se malo ohladi. Moko stresemo v veliko skledo in vmešamo sol. Dodamo maslo in jajce. Med mešanjem dodamo tri do pet žlic vode, dokler ne dobimo gladkega testa. Stresemo ga na delovno površino in nežno mesimo nekaj minut, dokler ne postane gladko. Nato ga vrnemo v skledo, pokrijemo in pustimo počivati, medtem ko pripravimo nadev.

 

Za nadev nad srednje velikim ognjem v ponvi segrejemo olje. Dodamo čebulo, ki jo pražimo 10 do 12 minut, dokler se ne zmehča.

 

Dodamo česen, chorizo, semena kumina in rozine. Pet do osem minut pražimo na srednjem ognju, dokler se chorizo ne speče. Odstavimo z ognja.

 

Ko so piščančja bedra dovolj hladna, da jih lahko primemo, odstranimo kožo. Meso odstranimo s kosti in ga grobo nasekljamo. Dodamo v mešanico s chorizom. Pokusimo in po potrebi solimo in popramo (klobasa chorizo je sama po sebi precej slana), nato pustimo, da se povsem ohladi.

 

Pečico segrejemo na 200 °C/plinsko nastavimo na 6. Velik pekač obložimo s papirjem za peko.

 

Malo pomokamo delovno površino in testo razvaljamo na 3 do 4 mm debelo. Z okroglim modelčkom, premera 12 cm, ali s skledico izrežemo deset krogcev. Kar ostane odrezanega testa, razvaljamo še enkrat in izrežemo krogce. Nanje razporedimo nadev. Robove testa navlažimo z vodo in polovico krogca prepognemo čez nadev in drugo polovico krogca, da dobimo polkrožni žepek. Dobro stisnemo robove, ki jih potlačimo še z vilicami, da dobimo vzorček.

 

Empanade zložimo na papir za peko in dobro premažemo z razžvrkljanim jajcem. Pečemo 15 do 20 minut, dokler ne postanejo zlatorjave. Pojemo tople, same ali s čilijevo omako.

 

sestavine

  • Testo150 g neslanega masla 300 g bele moke ščep soli 1 jajca rahlo razžvrkljana 4 žlice vode jajce razžvrkljanoNadev4 piščančja bedra 1 žlica oljčnega olja 1 nasekljana čebula 1 drobno nasekljan strok česna 100 g klobase chorizo 0.5 žličke semen kumina 50 g rozin sol in poper

Priprava