Egiptovska obara (Bamija) z rižem

Predpriprave:

Piščančja stegna narežemo na enake kocke.

Očistimo okro: odrežemo pecelj (ne preveč, toliko, da okra ostane zaprta) in majhen delček vrha.

Šalotko olupimo in narežemo na polkroge.

Česen olupimo in drobno narežemo.

Paradižnike in paradižnikovo mezgo skupaj zmeljemo v mešalniku.

 

Priprava

Bamija

Piščanca cvremo v ponvi na 2 žlicah oljčnega približno 5 minut do zlatorjavega, nato pa ga iz ponve prestavimo na krožnik.

V isti ponvi na preostalih 2 žlicah oljčnega olja popražimo okro in šalotke približno 5 minut.

Dodamo narezane stroke česna in pečeno piščančje meso ter premešamo. Zalijemo s paradižnikovo omako in začinimo s soljo, sveže mletim poprom in hariso.

Vloženi limoni odrežemo lupino in jo narežemo na tanke trakce. Dodamo jih, ko se bamija kuha.

Jed kuhamo na šibkem ognju približno 20 minut.

Narežemo koriander in ga dodamo tik pred postrežbo.

 

Riž

V kozici segrejemo sončnično olje in popečemo testenine oblike riža do zlatorjavega. Dodamo riž in vse pražimo še minuto. Začinimo s soljo in zalijemo z vrelo vodo. Dobro premešamo. Kozico pokrijemo in kuhamo na šibkem ognju okrog 25 minut, dokler ne vsrka vse vode.

 

Postrežba

Bamijo in riž postrežemo v ločenih posodah.

 

Nasvet

Če imate raje vegetarijansko bamijo, izpustite piščanca.

sestavine

  • Bamija4 piščančja stegna brez kože in kosti 500 g sveže okre 2 šalotki 4 stroki česna 4 paradižniki 2 žlici paradižnikove mezge 4 žlice oljčnega olja sol sveže mleti poper 1 žlica harise 1 vložena limona 0.5 šopka koriandraRiž50 ml sončničnega olja 75 g testenin oblike riža 200 g riža 1 žlička soli 400 ml vrele vode

Priprava