Dušena govedina z zelenimi čiliji

Dušena govedina z zelenimi čiliji

Opis

Pečen hlastač s salso verde

Priprava

  1. Govedino, čebulo, česen in sol dajte v 2,5-litrsko kozico s pokrovom in zalijte z vodo. Zavrite, zmanjšajte in kuhajte brez pokrova, da se tekočina pokuha.
  2. Medtem na ognju pecite zelene čilije, da počrnijo, potem pa jih prenesite v skledo in pokrijte, da se na pari omehčajo. Ko se ohladijo, odstranite črno lupino (ne umivajte jih, ker boste izgubili okus po dimu), potem pa jih prerežite, odstranite pečke in narežite na trakove. Dajte jih na stran.
  3. Segrejte kozico in paradižnike popražite; ko se omehčajo, jih obrnite. Ko so čisto mehki in rahlo prižgani, jih odstranite z ognja.
  4. Ko se tekočina od govedine pokuha, preverite, če je meso mehko. Če se mora še kuhati, dodajte še 1 skodelico vroče vode in kuhajte do mehkega.
  5. Ko je govedina mehka, tekočino pokuhajte skoraj do konca, da se meso malce popeče na maščobi, ki jo je spustilo. Občasno premešajte, da se sestavine ne obarvajo preveč.
  6. Po 5 minutah rahlega praženja dodajte pražene paradižnike in jih rahlo potlačite. Premešajte, na vrh pa dodajte trakove čilijev. Postrezite s toplimi pšeničnimi tortiljami in salso.
  7. Za salso na suho popražite česen in paradižnik na srednje močnem ognju. Ko se česen popraži, ga odstranite (ne sme se prižgati). Ko se paradižniki omehčajo in je kožica rahlo prižgana, jih ravno tako odstranite. Čilije pražite kakih 30 sekundo, da se rahlo obarvajo. Odstranite in ohladite.
  8. Česen olupite in ga strite z malce soli in čiliji. Dodajte paradižnik in grobo zmečkajte v molcajeteju. Posolite po okusu.
  9. Govedino postrezite v kozici, s pogretimi tortiljami in čilijevo omako. Vsak naj si postreže sam.

 

Opomba

Čili tepin je majhen pekoč čili. Če ga ne dobite, uporabite katere koli manjše suhe rdeče čilije.  Molcajete je graniten možnar, ki ga uporabljajo v Mehiki. Če uporabljate navaden možnar ali pa palični mešalnik, salso pustite bolj rustikalno, ne zmeljite je preveč. 

sestavine

  • 900 g zrezka, narezanega na 4 cm velike kocke (bolj ko je marmoriran, bolje je)
  • 2 žlički soli
  • 1 bela čebula, nasekljana
  • 4 stroki česna, grobo nasekljani
  • voda, da vse prekrije
  • 5 paradižnikov
  • 4 zeleni čiliji
  • 18 pšeničnih tortilj za postrežbo

 

Salsa s čiliji

  • 2 stroka česna, neolupljena
  • 2 paradižnika
  • sol po okusu
  • 6-10 čilijev tepin

Sorodni recepti