Opis

Priprava:

  1. V skledi ligenj natremo z oljem in pustimo pri strani.
  2. Paradižnik damo v skledo in ga prelijemo z vrelo vodo. Po 30 sekundah paradižnik vzamemo ven, prelijemo s hladno vodo in olupimo.
  3. Iz paradižnika odstranimo semena. Semena odcedimo nad skledo, da ohranimo sok. Nasekljamo paradižnikovo meso in ga dodamo soku.
  4. Pečico segrejemo na 170 °C. V ponvi stopimo maslo in pražimo šalotko s celimi poprovimo zrni, lovorovimi listi in klinčki, dokler se ne zmehča, približno 12 minut. Dodamo mlet čili in česen, premešamo in pražimo še približno dve minuti.
  5. Dodamo šeri in dušimo, dokler ne izhlapi skoraj vsa tekočina, nato dodamo paradižnik in orehe.
  6. Omako kuhamo približno deset minut, nato jo s paličnim mešalnikom čim bolj zmeljemo. Dobro pretlačimo skozi cedilo.
  7. Narezan ligenj spečemo v vroči ponvi do zlate barve. To najlažje dosežemo, če v več obrokih spečemo manjše količine. Ves karameliziran sok poberemo s ponve in ga dodamo v šerijevo omako.
  8. V ognjevarno kozico damo lignje in omako, na kuhalni plošči zavremo, pokrijemo in pustimo v pečici (170 °C) 60-80 minut oziroma dokler ni ligenj povsem mehek. Med kuhanjem enkrat preverimo. Omaka naj bo gosta približno tako kot pri kariju. Če je treba, jo reduciramo na štedilnku. Ligenj pustimo v omaki.
  9. Vmešamo smetano in dobro posolimo.
  10. Medtem ko se ligenj kuha, veliko pest koriandrovih listov pomešamo z oljčnim oljem.
  11. Ligenj postrežemo na globokem krožniku in potresemo s koriandrovim oljem.

 

 

 

sestavine

  • 1 zelo velik očiščen ligenj
  • lovke
  • rdeče kožice ne odstranimo
  • trup narežemo na velike štirikotnike
  • 2 žlici sončničnega olja
  • 2 paradižnika "beefsteak"
  • 60 g masla
  • 6 šalotk
  • 6 poper v zrnu
  • 2 lovorova lista
  • 5 klinčkov
  • 1 žlička mletega
  • 1 žlička mletega čilija
  • 3 stroki drobno narezanega česna
  • 100 ml srednje sladkega šerija ali žganja (sladkamo z nekaj rjavega sladkorja)
  • velika pest orehov
  • praženih; odstranimo čim več kožice in drobno nasekljamo
  • 100 ml polnomastne goste sladke smetane
  • 1.5 žličke grobe morske soli
  • velika pest koriandrovih listov
  • oljčno olje

Sorodni recepti