Domača čokolada za tablice, čokoladno peno in čokoladno mleko

Domača čokolada za tablice, čokoladno peno in čokoladno mleko

Opis

Dodatne potrebščine:

multipraktik, marmorna plošča, paletni nož in modli za čokoladne tablice

 

Priprava:

Pečico segrejemo na 160 °C. Kakavova zrna pečemo približno 12 minut v pečici. Nato zvišamo temperaturo na 180 °C in zrna pečemo še približno 12 minut.

 

Temna čokolada

Kakavova zrna stremo in odstranimo luščino. Sredice zmeljemo v multipraktiku. Stopimo kakavovo maslo, ga zlijemo na mleti kakav in skupaj s trsnim sladkor drobno zmeljemo do čokolade. Čokolado tabliramo.

 

Tabliranje

Pri tabliranju dve tretjini čokolade ohladimo na približno 26 ºC in pomešamo s preostalo tretjino temperature približno 40 ºC. Čokolado s tem ohladimo na idealno temperaturo okrog 32 ºC in lahko jo obdelujemo naprej. V videu si lahko ogledate tabliranje čokolade.

Čokolado zlijemo v model in pustimo, da se strdi.

 

Mlečna čokolada

Kakavova zrna stremo in odstranimo luščino. Sredice zmeljemo v multipraktiku. Stopimo kakavovo maslo. Čaj lapsang pustimo okrog 30 minut, da se vpije v kakavovo maslo. Kakavovo maslo zlijemo na mleti kakav in skupaj s trsnim sladkorjem drobno zmeljemo do čokolade. Čokolado tabliramo.

 

Tabliranje

Čokolado tabliramo. Mlečno čokolado zlijemo v model. Narežemo češnje amarena in razdelimo v mlečno čokolado. Vanjo porazdelimo tudi nekaj čaja. Pustimo, da se čokolada strdi.

 

Čokoladno mleko

Mleko in smetano zavremo in v tem stopimo koščke čokolade.

 

Pena iz temne čokolade

Pâté à bombe

Rumenjake penasto stepemo. Vodo s sladkorjem zavremo do 115 °C. Vreli sirup zlijemo v penaste rumenjake in zmanjšamo hitrost mešalnika. Mešanico stepamo do hladnega.

 

Pena iz temne čokolade

Smetano stepemo. Čokolado stopimo na vodni kopeli. Stopljeno čokolado pomešamo s stepeno smetano. V mešanico umešamo pâté à bombe. Čokoladno peno damo v hladilnik, da se strdi.

sestavine

Temna čokolada

  • 350 g popečenih in oluščenih kakavovih zrn
  • 75 g kakavovega masla
  • 75 g trsnega sladkorja

Mlečna čokolada

  • 225 g popečenih in oluščenih kakavovih zrn
  • 75 g kakavovega masla
  • 65 g mleka v prahu
  • 65 g trsnega sladkorja
  • 5 g čaja lapsang
  • češnje amarene

Čokoladno mleko

  • 600 ml mleka
  • 200 g smetane
  • 300 g čokolade

Pâté à bombe

  • 90 g rumenjakov
  • 60 g vode
  • 175 g sladkorja
  • pistacije
  • drobno narezani mandlji
  • orehi

Pena iz temne čokolade