Opis

DIMLJENI HUMMUS Z GOBAMI IN MANDLJI

Priprava

  1. Čičeriko sperite in odcedite. Dajte jo v lonec s korenjem, čebulo, polovico česna in toliko mrzle vode, da vse prekrije. Naj zavre, potem pa zmanjšajte ogenj in na minimumu kuhajte še 1 uro, da se zmehča.
  2. Odstranite korenje, čebulo in česen, čičeriko odcedite, juho pa prihranite. 50 g čičerike prihranite.
  3. Preostanek čičerike dajte v blender s preostankom česna, tahinijem, tekočim dimom in limonovim sokom ter zmiksajte do gladkega, po potrebi pa dodajte malo prihranjene juhe, da se bo lažje zmiksalo. Začinite po okusu in naj počiva, da se zgosti.
  4. Za posip gob in mandljev zagrejte polovico olivnega olja v veliki ponvi na srednjem ognju. Dodajte kocke kruha challah in mešajte, da se zlato zapečejo. Odstranite iz ponve in dajte na stran. Polovico masla in preostali 2 žlici olivnega olja dajte v ponev. Dodajte čičeriko in gobe ter pražite na maksimumu, da se malo zmehčajo. Dodajte mandlje, toum, isot, pehtran in preostanek masla ter mešajte, da se zlato zapečejo. Dodajte krutone in premešajte, vmešajte limonov sok in začinite po okusu.
  5. Postrezite v široki nizki skledi in posujte z mešanico gob, mandljev in krutonov. Okrasite z listi pehtrana.

sestavine

  • 250 g suhe čičerike, namočene čez noč
  • 1 korenček, razpolovljen
  • 1 čebula, razpolovljena
  • 4 stroki česna
  • 150 g tahinija
  • 2-3 kapljice tekočega dima
  • 1 limona, sok
  • sol po okusu

Gobe in mandlji za posip:

  • 80 ml ekstra deviškega olivnega olja
  • 2 rezini challah (sladek kruh), kocke
  • 2-3 šampinjoni, velike kocke
  • 40 g masla
  • 1 JŽ blanširanih mandljev
  • 1 ČŽ touma
  • 1 ČŽ isota (črna paprika Aleppo)
  • 1 vejica pehtrana in listki za okras
  • limonov sok

Sorodni recepti