Švedska klasika. Po navadi jo postrežemo z rižem, Rachel pa jo rada postreže s testeninami in doda nekaj (bezgovih) kaper za poseben okus.

sestavine

  • rezina masla
  • 1 velika čebula, olupljena in drobno nasekljana
  • 350 g klobase falukorv ali prekajene klobase, drobno nasekljane na kocke
  • 1 žlica paradižnikovega pireja
  • 1 žlica dijonske gorčice
  • 1 čajna žlička paprike
  • 130 ml smetane
  • morska sol in črni poper
  • 400 g testenin
  • 2 žlici (bezgovih) kaper
  • pest drobno nasekljanega svežega drobnjaka

Priprava

  • V velikem loncu zavremo osoljeno vodo za testenine.
  • V večjo ponev stresemo maslo, čebulo in klobaso. Pražimo, pri tem pa občasno premešamo, dokler klobasa in čebula ne dobita zlate barve. Dodamo paradižnikov pire, gorčico, papriko in smetano, medtem pa neprestano mešamo, da se okusi lepo pomešajo. Pustimo rahlo vreti 5 minut.
  • Poskusimo in po potrebi začinimo.
  • Testenine stresemo v lonec, v katerem smo zavreli vodo. Kuhamo 7 minut (oz. po navodilih proizvajalca). Testenine odcedimo, pri tem pa shranimo malce vode, v kateri smo jih skuhali (pribl. 80 ml). To vodo dodamo omaki s klobaso. Vmešamo kapre in odstavimo z ognja.
  • Testenine dobro zmešamo z omako in jih posujemo z drobnjakom. Takoj postrežemo.
  • Nasvet: Omako lahko pripravimo en dan prej (takrat še ne dodamo kaper) in jo pred postrežbo počasi segrejemo. Omako lahko tudi za en mesec zamrznemo v nepredušni posodi. Preden postrežemo, omaki dodamo vodo od kuhanja testenin, ki jih seveda takrat tudi skuhamo.
  • Vegetarijanska različica: Klobaso lahko nadomestimo s 350 g drobno nasekljanih jajčevcev in čajno žličko prekajene paprike (namesto navadne paprike).

Sorodni recepti

Poglej vse