Čupavci s slano karamelo

sestavine

  • Biskvit s soljeno karamelo160 g sladkorja za peko120 g neslanega masla120 ml smetane1 jž glukoznega sirupa 1 strok vanilje, brez semen ali izvleček5 g soli2 jajci210 g bele moke 5 g sode bikarbone120 ml mleka
  • Preliv 450 g temne čokolade 175 g nesoljenega masla, na sobni temperaturi 500 ml smetaneKokosova moka za posip 

Priprava

  • Na štedilniku na srednji temperature segrejte večjo posodo.
  • Postopoma dodajte sladkor v treh korakih. Premešajte z leseno kuhalnico ali plastično lopatko, odporno na vročino. Segrevajte, dokler sladkor ne postane temne jantarjeve barve.
  • Ko dodate ves sladkor in imate zlato karamelo, dodajte smetano in maslo, nato pa glukozo, vaniljo in sol.
  • Na zmerni temperaturi dobro premešajte, dokler ne nastane gosta karamela. Umaknite z ognja in pustite, da se posoda ohladi (pribl. 20 minut).
  • Presejano moko skupaj s sodo bikarbono dajte v posodo in primešajte ohlajeno karamelo. Dobro premešajte, da ne ostanejo grudice, nato primešajte jajca. Mešajte pribl. eno minuto, dodajte mleko in ponovno premešajte.
  • Testo položite v kvadraten ali pravokoten pekač, na katerega ste dali papir za peko.
  • V pečici, ogreti na 160 ºC, pecite 30 minut oziroma dokler testo ni pečeno.
  • Pustite, da se ohladi, odstranite s pekača in nato razrežite na kocke ali kroglice.
  • Kocke zamrznite.
  • V pokončni vrč ali posodo dajte čokolado in maslo.
  • Zavrite smetano in prelijte po čokoladi, nato pustite stati 30 sekund, preden pričnete mešati z lopatko. Po tem uporabite ročni mešalnik, da dobite gladko zmes.
  • Vsako kocko na polovico potopite v preliv in jo postavite s prelito polovico navzgor na pladenj. Ponovno zamrznite, preden pa jih odstranite iz zamrzovalnika, kocke obrnite tako, da bo prelita stran spodaj.
  • Ponovno segrejte preliv in prelijte preko vsake kocke.
  • Kocke previdno postavite na pladenj in jih potresite s kokosovo moko.

Sorodni recepti

Poglej vse