Črni fižol z oljčnim oljem in ladinkami

Priprava:

Ladinke pustimo ležati v posodi z vodo, v katero smo dodali morsko sol.

V lonec zlijemo oljčno olje.

Ladinke, ki so odležale v vodi, damo v lonec in kuhamo na šibkem ognju. Školjke, ki se ne odprejo, ne uporabimo.

Koromaču odrežemo steblo, beli del pa narežemo na 5-6 kosov. Dodamo ga v lonec.  Steblo razrežemo na dva dela in vse razen zelenega dela z listi dodamo v lonec.

Korenčka narežemo na nekaj kosov, dodamo školjkam in premešamo.

Dodamo komarčkova semena. Cimetovo palčko nalomimo na nekaj kosov in dodamo zmesi.

Dodamo vodo, nekaj celih stebelc peteršilja, sol in poper. Pokrijemo s pokrovom in pustimo, da se duši na šibkem ognju.

Sveži črni fižol ročno očistimo vlaken, če jih je kaj, in ga razrežemo na 2-3 dele.

V ponev vlijemo oljčno olje, paradižnik narežemo na šest kosov in ga položimo na segreto olje.

Pražimo na rahlem ognju. Zelene feferone damo cele v lonec. Cilj je ohraniti njihov okus.

V lonec dodamo črni fižol in premešamo. Dodamo ščepec sladkorja in premešamo. Dodamo sol in poper.

V lonec dodamo dve zajemalki vode, v kateri se kuhajo ladinke, in ga pokrijemo. Ogenj zmanjšamo in pustimo, da se kuha.

Ladinke s cedilom vzamemo ven in jih damo v posodo. Korenje in koromač pustimo v vodi za omako.

Ladinke dodamo črnemu fižolu, pokrijemo in kuhamo naprej.

Z mešalnikom pripravimo pire iz koromača in korenja v vodi, v kateri sta se kuhala.

Omako precedimo skozi cedilo.

Pri postrežbi ladinke damo v posodo in nanje naložimo črni fižol. Na koncu prelijemo z omako, ki smo jo pripravili iz vode, v kateri smo kuhali ladinke. Okrasimo z zelenim listnatim delom koromača, ki ga nismo skuhali, in postrežemo.

 

 

 

 

sestavine

  • Za ladinke30 kosov ladinke oljčno olje 1 koromač 2 korenčka 1 ščepec semen koromača 1 palčka cimeta 1 liter vode 7 vejic peteršilja sol poperZa črni fižol1 paradižnik 4 zeleni feferoni 500 g svežega črnega fižola oljčno olje 1 ščepec sladkorja sol poper

Priprava

    Sorodni recepti

    Poglej vse