Če imate doma ravnokar veliko sliv in ne veste kam z njimi, ste prišli do pravega recepta! Povabite družino, sestro, prijatelja ali kogarkoli in skupaj ustvarjajte v kuhinji! Sproščeno in okusno druženje vam želimo! Dober tek :)

sestavine

  • PATE BRISEE:
  • 1 1/4 skodelice bele večnamenske moke in še nekaj za posip
  • 2 žlici kristalnega sladkorja
  • 1/4 čajne žličke soli
  • 1/2 skodelice (110 g) hladnega nesoljenega masla, narezanega na koščke
  • 1 velik rumenjak
  • 2 žlici ledene vode in po potrebi še več
  • STREUSEL:
  • 3/4 skodelice sladkorja
  • 1 žlica nebeljene večnamenske moke
  • 3/4 čajne žličke pecilnega praška
  • 1/4 čajne žličke soli
  • 3/4 skodelice (170 g) hladnega nesoljenega masla, narezanega na koščke
  • NADEV:
  • 700 g zrelih sliv, brez koščic in narezanih na četrtine
  • 2 žlici kristalnega sladkorja
  • Ščepec soli
  • 5 žlic creme fraiche
  • Vaniljev sladoled ali stepena smetana, za serviranje (po želji)

Priprava

  • 1. Pate brisee: v mešalniku dobro zmešamo moko, sladkor in sol. Dodamo maslo in mešamo približno 10 sekund, da dobimo grobo zmes. Vmešamo rumenjak. Med mešanjem počasi in enakomerno dodamo ledeno vodo, dokler se testo rahlo ne sprime. Testo premestimo na delovno površino in ga oblikujemo v disk ter zavijemo v plastično folijo. Postavimo v hladilnik vsaj za eno uro, največ za dva dni.
  • 2. Streusel: v srednje veliki posodi zmešamo sladkor, moko, pecilni prašek in sol. Dodamo maslo in z neelektričnim mešalnikom za testo ali s prsti mešamo, dokler ne dobimo grobe zmesi.
  • 3. Na rahlo pomokani površini razvaljamo testo na 3 mm debelo. Damo v 24 ali 25 cm velik pekač za pite (pribl. 4 cm globine). S kuhinjskimi škarjami ali nožem za lupljenje obrežemo, da testo gleda čez rob največ 2,5 cm. Nato ga zvijemo navzdol. Zaželeno je, da so robovi malce zavihani. Z vilicami prepikamo spodnji del testa. Zamrznemo za 30 minut.
  • 4. Pečico segrejemo na 200 °c, rešeto naj bo v spodnji tretjini. Testo obložimo s papirjem za peko, ki ga potlačimo v vogale in robove; napolnimo s suhim fižolom ali rižem. Zavitega v folijo pečemo 20 minut. Odstranimo fižol ali riž in papir za peko (robove pustimo zavite v folijo). Pečemo do zlato rjavega, 12 do 16 minut ali več. Premestimo na rešetko in pustimo, da se malce ohladi. Temperaturo pečice zmanjšamo na 190 °c.
  • 5. Nadev: v srednje veliki skledi nežno premešamo slive, sladkor in sol. Pustimo stati 15 minut. Dve žlici creme fraiche porazdelimo po dnu skorje, nato pa posipamo z eno tretjino streusla. Na vrh položimo slive in premažemo s preostalimi tremi žlicami creme fraiche. Posujemo s preostalim streuslom.
  • 6. Pečemo, dokler se creme fraiche ne začne peniti, streusel pa postane zlato rjave barve, približno 50 minut (če se robovi prehitro pečejo, jih prekrijemo s folijo). Premestimo na rešetko in pustimo 15 minut, da se ohladi. Postrežemo toplo ali pri sobni temperaturi s sladoledom ali stepeno smetano.

Sorodni recepti

Poglej vse